A program a mentést is segíti.

A szélsőséges erősségű természeti katasztrófák, mint például a tájfunok, árvizek, szárazságok, földrengések, hurrikánok és erdőtüzek gyakorisága és intenzitása – feltehetően a klímaváltozás hatására – egyre inkább nő. A kormányok célja, hogy a katasztrófa sújtotta övezetekben is a lehető legkevesebb kárt szenvedjék az alapvető szolgáltatások. Ehhez a lehető legalaposabb felkészültségre és cselekvési tervre van szükség.

Erre kínál megoldást egy izraeli magáncég, az mPrest Systems, mely az izraeli lakosságot a rakétatámadásoktól igen nagy hatásfokkal védő Vaskupola rakétaelhárító rendszert irányító szoftverjéről vált híressé. A Petách Tikva központtal működő, 2003-ban alapított cég a védelmi iparból nőtt ki. Ma 240 alkalmazottja van, és Izraelen kívül irodákkal rendelkezik az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában is. Egyéb szervezetekkel együttműködésben dolgoznak ki olyan megoldásokat, melyek védelemmel, illetve biztonsággal foglalkozó szervezeteket szolgálnak ki, emellett elektromos és vízügyi társaságokat, okos városokat, és világszerte egyéb kezdeményezéseket látnak el az adott szervezet igényeinek megfelelő applikációval.

A cég alapítója és elnöke, Nátán Bárák szerint a most kifejlesztett MEMA („kiemelt eseményt kezelő alkalmazás”) az időjárás adatait begyűjtő és analizáló hálózati érzékelőinek segítségével automatikusan jelzi előre a várható kár mértékét, helyét és előrehaladását. Ehhez a lehető legmodernebb algoritmusokat használja fel a rendszer.

„[A MEMA] ugyanazon a ’rendszerek rendszere’ felépítésen alapul, mint amilyet a Vaskupolához kifejlesztettünk. Az eredetileg életmentésre használt tudományos felfedezéseket most az életminőség javítására használjuk fel.”- mondta Bárák, aki elmagyarázta, hogy a Vaskupola begyűjti, analizálja, rendszerezi és értelmezi a begyűjtött, valós idejű adatokat. „A rendszer több tízezer érzékelő adatait gyűjti össze annak érdekében, hogy megtudja, mikor lőnek ki egy rakétát, kiszámolja az útját, és az állampolgárok és települések biztonsága érdekében eldöntse, hogy közbelépjen-e, vagy sem, és ha igen, akkor mikor és a rakéta útjának mely pontján.” Ugyanezt a technológiát más eszközökben is alkalmazhatják, például öntözési rendszerekben, a felhők útját analizálva. És ezt használja a MEMA is a katasztrófák hatékonyabb kezelése érdekében.

Képzeljük el például, hogy egy San Francisco méretű városban földrengés várható. A MEMA lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy korábbi katasztrófák adatainak ismeretében kidolgozzanak egy katasztrófa-tervet, majd szenzorok százezrei által begyűjtött adatok alapján az applikáció kijelöli azokat a magas kockázatú területeket, ahol a források koncentrálásával csökkenthető a potenciális károk mértéke. Abban a pillanatban, amikor az esemény valóban bekövetkezik, a MEMA automatikusan értesíti a felhasználót, és megállás nélkül gyűjti és szolgáltatja az olyan adatokat, mint például a hőmérséklet emelkedése, a szél erősségének megnövekedése, a szokatlan földmozgás, stb.

Az applikáció érzékelői képesek arra is, hogy megvizsgálják az elektromos vezetékek, vagy transzformátorok állapotát, és így a felhasználók valós idejű adatokon alapuló döntéseket hozhatnak. Ennek megfelelően küldhetnek például munkásokat az okozott kár helyreállítására pontosan a megfelelő helyre és a megfelelő számban. „A rendszerek rendszere applikáció képes arra, hogy összekapcsolja a valós idejű adatokat és a tárolt információt, így alkotva meg a lehető legoptimálisabb helyreállítási tervet, mely a lehető legkisebbre csökkenti a helyreállításhoz szükséges időt és kiadásokat.” – magyarázta Bárák.

zsido.com

Forrás: Tower

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287