A legveszélyeztetettebb közösséget a muszlimok alkották, őket követték a hinduk, a zsidók és a szikhek.

A muszlim, a hindu és a zsidó közösségek tagjai arányaiban sokkal nagyobb számban betegedtek meg a COVID-19 vírustól, mint Anglia és Wales keresztény, illetve nem vallásos lakói. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal felmérése figyelembe vette a megfertőződött személyek társadalmi-gazdasági helyzetét, lakókörülményeit és etnikai hovatartozását is. Az adatgyűjtés március 2. és május 15. között zajlott, a vallási hovatartozást a 2011-es népszámlálás adataira alapozták. A kimutatás adatai szerint a zsidó férfiak 1.2-szer nagyobb eséllyel váltak a koronajárvány áldozataivá.

„A legtöbb esetben az egyes vallási csoportok esetén kimutatható megnövekedett kockázatot a közösség tagjainak földrajzi, szocio-ökonómiai, nemzetiségi és demográfiai jellemzőivel magyarázhatjuk. A felmérés szerint a zsidó férfiak kétszer akkora eséllyel kapták el a fertőzést, mint a keresztények, és a zsidó nők esetén is kimutatható a nagyobb kockázat” – mondta Nick Stripe, a statisztikai hivatal munkatársa. Véleménye szerint további kutatások szükségesek a jelenség okainak pontosabb megállapításához.

A vizsgált időszakban 453, Angliában és Walesben élő zsidó halt meg a koronafertőzés következtében. Ez a teljes halálozási szám 1.2%-át jelenti, bár a zsidók csak a teljes népesség 0.5%-át teszik ki. Az Egyesült Királyságban összesen már 42 546 ember hunyt el a vírus miatt, a fertőzöttek száma pedig meghaladta a háromszázezret.

zsido.com

Forrás: TOI