A Tíz Parancsolat teljes szövegének legrégebbi példánya vált megtekinthetővé az Izrael Múzeum gyűjteményében, ahol a Holt-tengeri tekercsek között kapott helyet – adta hírül az Israel National News kedden.

A több mint 2000 éves héber szöveg egyike annak a 870 írásnak, melyeket 1947 és 1956 között fedeztek fel a Holt-tenger mellettiQumránban.

„Általában nem kerül kiállításra, mert nagyon érzékeny és törékeny” – mondta az Izrael Múzeum egyik munkatársa – hozzátéve, hogy a kiállításához klimatizált üvegszekrényt használtak. Amikor nincs kiállítva, akkor a qumráni barlanghoz hasonló környezetet biztosítva tárolják az írást megfelelő páratartalom, hőmérséklet és fényviszonyok között.

A Tíz Parancsolatot tartalmazó tekercs az „Emberiség Rövid Története” című kiállítás egyik attrakciója. A 46×8 cm-es szöveg eredeti változata még négy hétig lesz megtekinthető a múzeumban, majd a pontos másolat kerül a helyére.

„Az Emberiség Rövid Története” kiállítás,amely – többek között – Albert Einstein relativitás elméletét felvázoló kéziratát is a látogatók elé tárja, része a múzeum alapításának 50. évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozatnak. Ahogy arról a zsido.com korábban beszámolt, a tárlatra érkezők megtekinthetik a világ legkisebb Bibliáját is, melynek mérete alig nagyobb egy szem cukordarabnál.

zsido.com