Ingeborg Syllm-Rapoport sikeresen szerzett doktori címet 77 évvel azután, hogy a nácik megtagadták tőle a lehetőséget.

Az idős hölgy kedden gyermekgyógyászati szakemberként szerezte meg tudományos címét a Hamburgi Egyetemen, noha a diftéria (közismert nevén torokgyík) témájában megírt szakdolgozatát már közel 80 évvel korábban elkészítette – számolt be az Arutz Sheva.

Disszertációjának megírása közben, 1937-1938 között Syllm-Rapoport már a német kikötőváros Izraelita Kórházában dolgozott, azonban a Hitler vezette rezsim alatt megakadályozták zsidó származása miatt abban, hogy letegye szóbeli vizsgáját és megszerezze a doktori titulust.

„Ez a törvényről szólt, és nem rólam” – nyilatkozott a hölgy, aki arról is beszámolt, hogy a vizsgára zajló felkészülése közben barátai a Google segítségével gyűjtötték össze számára az elmúlt nyolc évtized során tett legjelentősebb orvosi felfedezéseket témájában.

Végül Syllm-Rapoport májusban sikeres szóbeli vizsgát tett a hamburgi egyetemen, ahol Uwe Koch-Gromus dékán az asszony 100. születésnapján kezdett foglalkozni az egykor megakadt üggyel.

„Lenyűgözött minket az intellektuális ébersége és szótlanul csodáltuk szakértői tudását, még a modernkori orvostudomány területén is” – mondta a dékán, aki a vizsga után „egyszerűen briliánsnak” nevezte a hölgyet.

Burkhard Goeke, az intézmény orvostudományi igazgatója elmondta, hogy számukra örömöt jelentett helyreállítani „az igazságosság egy darabját”.

„Nem tudjuk visszavonni a megtörtént igazságtalanságot, de a múltba való visszatekintés formálja a jövőnk perspektíváit” – hangsúlyozta Goeke nyilatkozatában a történet kapcsán.

zsido.com

Kép forrása: israelnationalnews.com

Megszakítás