Ökoművészeti falu a sivatagban – a Jövő Ökológiáért Művészeti Laboratórium a fenntarthatóságra és a természetes források megóvásának fontosságára tanít majd a művészet eszközeivel, magyarázta Galit Ejlát, a leendő központ alapítója. Az innovatív ökoművészeti központ építése hamarosan megkezdődik az izraeli Arava-sivatagban, Beer Sevá és Ejlát között félúton, ősi kereskedelmi utak, köztük a nabateusok fűszerútja csomópontjánál, írja az israel21c oldal. A központban helyi és nemzetközi művészek lakásai is helyet kapnak a műhelyek mellett. A művészek a Holt-tenger-Arava tudományos Központ munkatársaival is együttműködnek majd.

Az alapító tervei szerint a művészek inkább a környező országokból kerülnek majd ki, nem feltétlenül Európából „mert ugyanannak az éghajlatnak és ugyanannak a földnek vagyunk a részei”. Terve az, hogy a kutatók és a művészek közösen dolgozzanak környékbeli projekteken a világ legalacsonyabban fekvő területén, ahol sajátos, csak erre a térségre jellemző növény- és állatvilág, illetve ásványok találhatók.

Ejlát író, kurátor és a Medúza Alapítvány igazgatója. Ez utóbbi szociális és politikai kérdéseket ötvöz a művészettel. Az asszony Beer Seva hangulatos elővárosában, Omerben nőtt fel és a világon többfelé is szerepelt művészeti események kurátoraként. Amikor a koronavírus-járvány kezdetén visszatért Izraelbe, a Holt-tenger mellett fekvő Aradon bérelt lakást:

„A sivatag előtti utolsó sorban laktam”

– mondta. Amikor Ejlát meglátogatta a Hácevá Iskolát, nagyon megtetszettek neki az intézménynek az 1970-es években Jiszráel Gudovics által tervezett, méhkaptár alakú épületei. A komplexumban kollégiumok, tantermek és egy nagy, közös étkező is helyet kapott. Hatszög alakjukkal az építész célja az volt, hogy épületei jobban beleolvadjanak a sivatagi környezetbe. Az asszony beleszeretett a helybe. Kinyomozta, hogy az elhagyott komplexum az Izraeli Természetvédelmi Társaság tulajdonában áll, kapcsolatba lépett Irisz Hann igazgatónővel és néhány hónappal később szerződést írtak alá.

Az ökoművészet vagy földművészet mozgalma az 1960-as évek végén született az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy a művészet kikerüljön a múzeumok falai közül.

„A természet és a kultúra valójában nem különül el egymástól. A művészet üzenete az, hogy mindent össze lehet hozni egy egységbe”

– magyarázta az asszony. Ennek szellemében az állatokat a szabad természetben szeretné tanulmányozni: „Mindannyian együtt vagyunk, az összes faj… Mindannyian kapcsolódunk egymáshoz.”

Fotó: Mikael Blomkvist on Pexels.com