“Ennek nincs helye a sportban” – mondta Bart Kizierowsky lengyel úszóbajnok az izraeli sportolók kitiltására utalva.

Kizierowsky azért döntött így, mert a maláj kormány megtagadta az izraeli paralimpiai sportolók belépését az országba, és döntését azt követően sem változtatta meg, hogy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság törölte a maláj versenyhelyszínt.

A négyszeres lengyel olimpikon a következő közleményt jelentette meg a Facebookon: „A Malajziai Úszószövetség rendkívül kedvező edzői pozíciót ajánlott fel nekem. Személyes okok mellett maláj politikusok közelmúltbeli nyilatkozatai is arra sarkaltak, hogy visszautasítsam ezt a lehetőséget. Malajzia nem biztosít vízumot bizonyos sportolók számára, akik a náluk rendezendő világbajnokságon kívántak részt venni. Ennek nincs helye a sportban”.

A maláj sportvezetőket meglephette a hír, mert már nyilvánosságra hozták, hogy Kizierovsky veszi át a nemzeti úszócsapat edzését.

Az izraeli sportolók diszkriminálása miatt a rangos sporteseményt végül más helyen rendezik meg. Az eredetileg a malajziai Kuchingba tervezett világbajnokság egyben a 2020-as tokiói paralimpia egyik minősítő sporteseménye is.

A maláj kormány Izrael-ellenes álláspontját a retorzió sem rengette meg. A döntést követően az antiszemita megnyilvánulásairól ismert elnök a következőt nyilatkozta: “Izrael bűnöző állam, mely megérdemli az elmarasztalást. Fenntartjuk azon jogunkat, hogy kitiltsuk az izraeli sportolókat az országunkból. Amikor a világ ezért kritikával illet minket, nem tehetünk mást, mint hogy felhívjuk a figyelmüket a képmutatásukra”.

Izraelt a múltban számos arab és muszlim ország tiltotta ki a náluk rendezett világversenyekről, esetleg nemzeti szimbólumaik használata nélkül engedélyezte csupán a zsidó állam sportolóinak részvételét. Az erősödő tiltakozás hatására az utóbbi időben a nemzetközi sportszervezetek egyre szigorúbban lépnek fel az ilyen döntések ellen.

zsido.com

Forrás: TOI