Az idei évben rendhagyó módon ünnepelte a chánukát az EMIH, hiszen évtizedek óta először nem került sor nyilvános Chánukai ün­nepségre sem a budapesti Nyugati téren. A nyilvános gyertyagyújtás elmaradt ugyan, de az ország számos pontján lehetett találkozni köztéri chánukai menórákkal, így Budapesten a Nyugati téren, a Szent István parknál, a Móricz Zsigmond kör­téren, a Flórián téren, a Budai Vár­ban, Szentendrén, Miskolcon és Debrecenben is.

A Makkabeusok győzelmét hirdető fényünnep minden estéjén élő közvetítést lehetett figyelemmel követni a zsido.com weboldalon. 

Chánuká első estéjén Köves Slomó rabbi családja látta vendégül a nézőket és bemutatkoztak a legújabb ifjúsági szervezet, a CTeenHU vezetői, a Bassman házaspár. Az est folyamán verses és zenés produkciók mellett megtekinthettük Áder János köztársasági elnök, Karácsony Gergely főpolgármester és Erdő Péter bíboros chánukai üdvözletét. Orbán Viktor miniszterelnök korábban levélben köszöntötte a magyarországi zsidókat az ünnep alkalmából.

Második este a miskolci Fuchs Joshua rabbi és családja voltak a házigazdák, Veres Pál, Miskolc polgármestere küldött üzenetet, a harmadik este Szentendrén jártunk Myers Mendy rabbi és családja körében, üzenetet Fülöp Zsolt, szentendrei polgármester küldött.

A negyedik gyertyát Oberlander Báruch rabbi családja körében gyújtottuk meg, Soltész Miklós államtitkár és Soproni Tamás, 6. kerületi polgármester küldtek üzenetet. Másnap Debrecenben Feigen Smuel rabbi családjánál vendégeskedtünk és Papp László debreceni polgármester chánukai köszöntőjét hallhattuk.

A hatodik napon a Zsilip rabbija, Glitzenstein Smuel és családja, illetve az Álef Kids vezetője, Hurwitz Dvora rebbecen, a hetediken a Budavári Zsinagóga vezetője, Faith Áser és a Maimonidész Gimnázium igazgatónője, Szilánk Zsuzsa vezették be a nézőket a Chánuká rejtelmeibe. Ezeken az estéken Dr. Tóth József 13. kerületi és Váradiné Naszályi Márta 1. kerületi polgármester küldött üzenetet.

A nyolcadik, utolsó gyertyát Stell Isaac, a hamarosan megnyíló Újbudai Zsinagóga rabbija gyúj­totta meg, tolmácsolva László Imre, újbudai polgármester üzene­tét, Szirmai Viktorral, az Olajág Ott­honok vezérigazgatójával pedig az idősellátásról beszélgettünk.

A programot minden este ver­ses előadások, illetve zenés be­­mutatók tarkították. Népsze­rű kortárs írók kifejezetten ez al­kalomra írt chánukai verseit Móser Ádám zenésítette meg és tehetséges fiatal művészek ad­ták elő. A jó hangulatról minden esete a Shabbatsong Klezmer Band gondoskodott.

Vasárnap este autós felvonulás is volt, melynek keretében, a hatályos jogszabályoknak megfelelően, kisebb csoportokban rót­ták a várost világító chánukai menórákkal felszerelt autók, hirdetve a kétezerkétszáz évvel ezelőtt történt csodát.