A jeruzsálemi Siratófalhoz hívott össze imádkozó tömeget Cfát főrabbija, Smuel Élijáhu rabbi, hogy “a nagy bajban lévő kínai népért” könyörögjenek.

“Több tízezer embert különítettek el és több millió ember él karantén alatt. A világ lakosságának egyötöde érzi veszélyben magát. Mindegyikükre vonatkozik a Misna mondása: ‘Szeretett az ember, mert az Örökkévaló képmására teremtetett’. Azt kérem, hogy imádkozzunk Kína lakosságáért. Azt kérem, hogy imádkozzunk a más országokban élő betegekért is. Imádkozzunk az egész világért!”– mondta a főrabbi.

“A zsidó hagyományok szerint az egyik áldás vonzza a másikat maga után. Amikor Izrael népére sújtott le egy járvány, Dávid király azt tanította, hogy minden egyes dologért, amit az Örökkévalótól kapunk, áldást kell mondani. Ezt követően a járványnak vége szakadt. Dávid király tanítását szeretnénk továbbadni a kínai nép számára. Dávid király azt is tanította, hogy dalban áldjuk az Örökkévalót. Arra kérek minden kreatív alkotót, komponistát, zenészt és énekest, hogy írjanak egy dalt, mely Izrael ajándéka lesz a kínai nép számára. A barátság, az ima és az áldás dala” – tette hozzá.

A közös imát a következő szöveggel hirdették meg: “Vasárnap, február 16-án, 16:30-kor a Siratófalnál imádkozunk. Reméljük, hogy Isten meghallja az imáinkat és beteljesíti a mondást: “És megáldatnak általad a föld összes nemzetségei, és magzatod által” – utalt a főrabbi arra az áldásra, melyet a zsidó nép ősatyja, Jáákov kapott az Örökkévalótól Bét-Élben.

Élijáhu rabbi korábban egy újságcikkben írt arról, hogy a zsidó nép kötelessége a koronavírus áldozatiért imádkozni. Erre a Tórából hozott fel egy példát: Ábrahám Ávimelechért, a filiszteus királyért imádkozott, amikor az uralkodó és háza népe megbetegedett.

“Kínát járvány sújtja. A Tóra azt parancsolja, hogy ne legyünk kemény szívűek. Minden egyes embernek imádkoznia kell a fertőzöttekért, amikor a főimát mondja magában és az egész közösségnek is könyörögnie kell a nyitott tóraszekrény előtt” – szólított fel a főrabbi.

zsido.com

Forrás: Jewishpress