Egy tanulmány szerint aki két nyelven beszél, annak valószínűleg sokkal mozgékonyabb az agya, mint azoknak, akik csak egy nyelvet beszélnek – írja a Neokohn.

A Haifai Egyetem kutatóinak két friss tanulmánya szerint a kétnyelvű beszélők agya „plasztikusabb”, mint a csak egy nyelvet beszélőké.

Hanin Karawani Khoury audio-neurokutató és PhD-hallgatója, Dana Bsharat-Maalouf mintegy 60 fiatal felnőttnél tesztelte az érzékelés és a fiziológiai reakciók különbségeit.

Az alanyok fele egynyelvű héberül beszélő, fele pedig arab anyanyelvű, a hébert második nyelvként folyékonyan beszélő személy volt.

A tudósok azt próbálták megérteni, hogy a kétnyelvűek miért reagálnak sokkal lassabban a hangingerekre, mint az egynyelvűek, ugyanakkor miért mutatnak nagyobb szubkortikális agyi aktivitást, mint azok, akik csak egy nyelvet beszélnek.

„Az idegi és a kognitív-perceptuális mérések közötti szinkronitás teszi a kutatást egyedülállóvá, és közvetlen agy-viselkedési kapcsolatokat tár fel, ami a kétnyelvű beszédészlelés teljesebb megértésének alapjául szolgál kihívást jelentő megfigyelési körülmények között”

– mondta Karawani.

„Míg a kétnyelvűségnek a zajban történő beszédészlelésre gyakorolt hatását széles körben tanulmányozták, addig kevés tanulmány hasonlította össze a kétnyelvű és egynyelvűek teljesítményét, amikor minden résztvevő a domináns nyelvén kommunikál”.

Egyik, a PLOS One-ban közzétett tanulmányuk az első kísérlet arra, hogy kétnyelvű populációkban vizsgálják mind az észlelési, mind az agyi aktivitást.

A várakozásoknak megfelelően mind az arab-héber kétnyelvűek, mind a héber anyanyelvű egynyelvűek csendes körülmények között jobban teljesítettek, mint zajos körülmények között.

Bár zajos körülmények között a kétnyelvűek teljesítménye szignifikánsan csökkent második nyelvük megértésében, de az egynyelvűeknél gyorsabbak voltak a beszédingerek jellemzőinek felismerésében.

A kutatók szerint ez azért van így, mert a kétnyelvű emberek agytörzsi válaszai kevésbé érzékenyek a zajra.

A cikk további része ide kattintva olvasható.

Fotó:  JACQUELINE BRANDWAYN on Unsplash