A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciója tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy az elmúlt napokban vandálok súlyosan megrongálták a Barankovics Alapítvány Izraelita Műhelye által elhelyezett holokauszt emléktáblákat a csömöri temetőben – mondta Vejkey Imre, a kisebbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján.

A Gloria Victis Alapítvány közlése szerint a csömöri emlékhelyen április 11-ére virradó éjszaka ismeretlen elkövetők szétvertek két holokauszt emléktáblát. Szerdai sajtótájékoztatón Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, hogy „felháborítóak az ilyen és ehhez hasonló cselekmények, amelyek nem tisztelik a fasizmus és a nácizmus ártatlan áldozatainak emlékét”. „A kereszténydemokrata felfogás szerint a keresztények és a zsidók közös szellemi öröksége olyan nagy, hogy mindenkinek csak ajánlani tudják a kölcsönös megismerését” – mutatott rá a kormánypárti képviselő, aki szerint tudni kell, hogy a szélsőségesség mindig veszélyforrást jelent. Kijelentette, hogy a magyar államnak meg kell védenie a szélsőségesektől minden állampolgárát, ugyanis „ezek a vandál cselekmények Magyarországot támadják, annak ezer éves értékeit rombolják. Az egyetlen méltó válasz az ilyen cselekményekre, illetve a gyűlölet- és erőszakkeltő üzenetekre csak az lehet, hogy Magyarország és törvényei bárkinek útját fogják állni, aki ilyet hajt végre” – hangsúlyozta a frakcióvezető-helyettes.

tábla2 A politikus felszólította a rendőrséget, hogy a már benyújtott feljelentés alapján mihamarabb folytassa le a nyomozást és állapítsa meg a bűncselekmény motivációját, továbbá mindent tegyen meg az elkövetők kézre kerítése érdekében. Felszólítják továbbá a pártokat, hogy határolódjanak el az ilyen cselekményektől – mondta Vejkey Imre. Mészáros József, a Barankovics Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, hogy „a kereszténység és a kereszténydemokrácia azt hirdeti, hogy az emberi méltóság egy és oszthatatlan, és támadni sehonnan sem lehet”.  Weisz Péter, a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület elnöke pedig hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a békés egymás mellett élésért küzdenek, és a vandál elkövetők a közös gyökereket pusztítják. Szintén azt kérte, a rendőrség mihamarabb találja meg az elkövetőket, és egyúttal jelezte: a Gloria Victis Alapítvány a táblatöredékeket bekeretezve a helyükön hagyja mementóként.

 

zsido.com

 

Megszakítás