A kitüntetést Franciaország varsói nagykövete adta át Piotr Cywinskinek.

„Humanista, akinek a szava Franciaországban is számít” – így jellemezte az Auschwitzi Múzeum igazgatóját Pierre Levy francia nagykövet, amikor országának legmagasabb rangú kitüntetését adta át.

Piotr Cywinski Varsóban vette át az elismerést, miközben Levy hangsúlyozta: Franciaország kiemelt figyelemmel kíséri az igazgató antiszemitizmus és rasszizmus elleni harcát.

„Sajnos az utolsó túlélők is eltávoznak közülünk. Az Ön küldetése pedig egyre nehezebb. Ahogy a történelem halványabbá válik, a felejtés, a tudatlanság, a közömbösség és a tagadás megerősödhetnek. Ne hagyjuk, hogy olyan intellektuális űr lépjen fel, amiben az ördög megbújhat” – fogalmazott a francia nagykövet.

A kitüntetés kapcsán Jaroslaw Sellin lengyel kulturális miniszter is elismerően írt levelében Cywinski munkásságáról. Szerinte az igazgató nemcsak azt teszi lehetővé, hogy évente kétmillió látogatót legyen képes fogadni az intézmény, de a nemzetközi szakemberek által is elismert modellt működtet a helyszínen.

Franciaországból 2018-ban több mint 69 000 látogató érkezett az Auschwitzi Emlékmúzeumba – derül ki a Jerusalem Post írásából. A nyugat-európai állam partnerként támogatja az Auschwitz-Birkenau Alapítvány munkáját is, amit eddig 5.7 millió dollár értékű adománnyal segített.

zsido.com

Kép forrása: Jewish News

Megszakítás