A rohamosan terjedő koronavírus és a karanténba zárt emberek egyre nagyobb száma vallási szempontból több komoly kérdést vet fel. Eszter könyvét például az utcáról olvasták fel a Chábád önkéntesei azoknak, akik nem hagyhatják el az otthonaikat.

Korábban már szóltunk arról, hogy Izraelben azt javasolják, hogy ne érintsék meg a mezuzákat, és az elkülönítésre, illetve karanténra kötelezett asszonyok a mikvét (rituális fürdő) sem használhatják. Ez utóbbi különösen nagy nehézséget okoz az érintett családoknak, mivel a vallási törvények szerint ez a házastársi kapcsolat alapja.

Purim ünnepén egy másik problémával is találkoztak a karanténban levők. Ezen a napon kétszer, este és a rá következő reggel is felolvassák a megilát, vagyis Eszter könyvét. A felolvasásra pontos szabályok vonatkoznak, kóser tekercsből kell felolvasni, minden szót hallani kell, megfelelő dallammal kell felolvasni, és emberi hangot kell hallani (vagyis nem a rádió által közvetített gépi hangot). Azok azonban, aki a vírus miatt nem mehetnek közösségbe, és nem tudják maguknak felolvasni a szöveget, nem tudták teljesíteni a micvát.

A megilaolvasáshoz – a tóraolvasással ellentétben – nincs szükség minjenre, vagyis legalább tíz zsidó férfi jelenlétére. Így aztán számos elkötelezett férfi indult világszerte az érintett közösségekben elkülönített családokhoz, karanténban levő emberekhez, hogy a távolból, az utcáról olvassa fel nekik Eszter könyvét. Az Egyesült Államokban található New Rochelle-ben egy egész zsinagóga közössége – több száz család – került karanténba, miután több koronavírusos esetre is fény derült. Végül a szomszédos Hastings Chábád jesivájának tanulói siettek a lakásokban rekedt családok segítségére. Egészségügyi szakértőkkel egyeztetve megszervezték, hogy jesivatanulók járják végig a környéket, és legalább 3 méter távolságra állva a kérdéses épülettől olvassák fel hangosan a bent lévőknek a megilát, akik a nyitott ajtókon-ablakokon át hallgathatják meg a zsidók csodás megmenekülésének történetét és teljesíthetik a purimi micvát.

A fiatal diákok még egy purimi micvát teljesítettek a felolvasáson túl, kis csomagot, misloách mánotot (sláchmóneszt) hagytak biztonságos távolságban a karanténban lévők számára. „Az emberek nagyon hálásak azért, hogy a Chábád megteszi ezt értük.” – nyilatkozta a purimot megelőző napon New Rochelle-ben a közösség egyik tagja, aki maga is karanténban van, és otthonából vett részt a szervezésben. – „Mindent egyeztettünk a zsinagóga vezetésével is, és a rabbi és az elnök egyaránt hálás a Chábádnak az értünk tett erőfeszítésekért. A helyzet nehéz, de működik… Az egész közösség úgy érzi, hogy ebben az évben a Chábád mentette meg a purimunkat.”

Izraelben, ahol több mint százezer ember van már karanténban, szintén hasonló megoldásokhoz kellett folyamodnia azoknak, akik meg akarták hallgatni a megilát. A Céjréj Águdát Chábád, a Chábád egyik szervezete például forró vonalat üzemeltetett a purimot megelőző napokban, melyen keresztül azok, akik nem hagyhatják el otthonaikat, kérhették, hogy egy önkéntes felolvassa nekik a megilát. Annak érdekében, hogy a betegség terjedésének elejét vegyék, pontos szabályokat vezettek be a felolvasással kapcsolatban. Az önkéntesek kizárólag az érintett házakon kívül olvashatnak, emeletes házak esetében pedig az épületen belül, a lépcsőházban, az ajtótól legalább két méter távolságra kell állniuk a felolvasás során. „Követnünk kell az egészségügyi előírásokat, ugyanakkor azt is biztosítanunk kell, hogy purim öröme és a purimi micvák minden egyes zsidóhoz eljussanak” – írta Joszef Áháronov rabbi, a Céjréj Águdát Chábád elnöke az izraeli Chábád küldötteknek és aktivistáknak címzett üzenetében.

zsido.com

Forrás: chabad.org