Október 15-én pont került egy két éve zajló ügy végére: a bíróság első fokon megállapította annak a nyolc vádlottnak a büntetőjogi felelősségét, akik 2013 szeptemberében az EMIH vezető rabbijáról, Köves Slomóról súlyosan sértő tartalmakat osztottak meg a Facebookon. A mai tárgyaláson kiderült, hogy mindazok, akik a saját profiljukon is közölték a közösségi oldalon elterjedt fotót, amely a vezető rabbit a következő felirat kíséretében ábrázolta: „Zsidó terrorista, aki Magyarországon él, és veszélyt jelent az egész nemzetre!” (sic!), megsértették Köves Slomó emberi méltóságát, ezért cselekedetük nem maradhat következmények nélkül.

Köves Slomó rabbi az interneten terjedő gúnykép miatt magánvádas eljárásban becsületsértés miatt beperelte azokat, akik a méltóságát sértő tartalmat megosztották a közösségi oldalon. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija a hivatalos folyamat megindításához, illetve a jogi képviseletének ellátására a Tett és Védelem Alapítvány segítségét kérte (TEV). A 2012 végén megalakult TEV a létrejötte pillanatától kezdve minden jogi eszközt megragad annak érdekében, hogy Magyarországon ne lehessen többé büntetlenül a zsidó közösség ellen gyűlöletet szítani, ezért készséggel vállalta el a rabbi képviseletét.

Az eljárás megkezdéséig csaknem százan osztották meg a képet, az ő felismerésükhöz a bíróság a rendőrség segítségét kérte. A rendőrség a tartalom terjesztői közül többeket azonosított, közülük összesen nyolcan kerültek vádlottként a bíróság elé. A védelmet az önmagát „nemzeti jogvédőként” aposztrofáló dr. Gaudi-Nagy Tamás vállalta el, aki az eljárás során többször kijelentette, hogy szerinte „zsidó szellemi terror” van Magyarországon. Köves Slomó jogi képviselője Dr. Bodó Kristóf, a TEV ügyvédje volt a per során

Az eljárás során a vádlottak mindegyike azzal védekezett, hogy valójában nem állt szándékukban az inkriminált tartalom megosztása, csupán vírus támadta meg a gépüket, amely átvette az uralmat a közösségi médiában folytatott aktivitásuk felett. Dr. Gaudi-Nagy mindemellett arra építette fel a védekezését, hogy Köves Slomó – akit egyébként a beadványa szerint az általa vélelmezett szellemi terror képviselőjének tart – közszereplő, ennek megfelelően el kell viselnie a negatív kritikákat is. A védőügyvéd úgy érvelt, hogy Erdő Péter bíboros is közszereplő, így akár vele szemben is meg lehetne fogalmazni és terjeszteni hasonló „véleményeket”. A bíróság ezzel szemben első fokon megállapította, hogy a tartalom megosztói megsértették Köves Slomó emberi méltóságát, amit a rabbi – bár valóban közszereplő – ám ebben a minőségében sem köteles eltűrni. A bíróság megállapította továbbá, hogy nem valósult meg semmiféle konstruktív diskurzus, ahol a leírtak negatív értékítéletként esetleg elfogadhatóak lennének. Ennek megfelelően a nyolc vádlott mindegyike elmarasztaló ítéletben részesült.

„A Tett és Védelem Alapítvány, a jövőben is minden erejével fel kíván lépni a közbeszédben és a mindennapokban egyre erősödő antiszemitizmus ellen. Ennek érdekében valamennyi jogi eszközt megragadják mindazok védelmében, akiket bármiféle atrocitás ér zsidóságuk miatt.” –nyilatkozta az ügy kapcsán Bodnár Dániel, a TEV elnöke.