Eugenia Unger gyermekként két haláltábort is megjárt.

Eugenia Unger sosem rejtegette a karjára tetovált számokat, mellyel egykor a nácik megbélyegezték. A hölgy szombaton sábáti öltözékével mégis elfedte a jelet egy különleges alkalom során, amikor bát micváját a szokásosnál nyolc évtizeddel később, 91 éves korában megünnepelhette. Ungert, aki gyermekként a majdaneki és auschwitzi haláltábort is túlélte, a buenos airesi Herzliya Zsidó Központ zsinagógájában hívták a Tóra elé – számolt be a különleges alkalomról a Jewish Telegraphic Agency.

Az argentin Radio Culturának azt mondta: „egész életem csúcspontja a bát micvám. Ez egy olyan szertartás, ami a zsidó életben rendkívül fontos”. Az ünnepséget követően a zsidó intézmény születésnapi ünnepséget is szervezett a hölgy számára, aki 2000-ben részt vett a buenos airesi Holokauszt Múzeum megalapításában.

A hölgy Eugenia Rotsztejnként született Varsóban, ahol tinédzserként gettóba zárták. Később szüleivel, két fiú- és egy lánytestvérével együtt a náci katonák haláltáborokba szállították őket; az egész családjából csak ő élte túl a holokausztot. Amikor a szovjet erők felszabadították a náci táborok foglyait, testsúlya a 30 kilogrammot sem érte el.

Közép-Európán átutazva a modenai menekülttáborba érkezett, ahol két éven át élt. Itt ismerkedett meg későbbi férjével, David Ungerrel, akivel 1949-ben Argentínába emigráltak. A hölgy ma két fiúgyermek édesanyja és hat unoka nagymamája. Élettörténetéről rendszeresen mesél a Holokauszt Múzeum látogatóinak és iskolás csoportok tagjainak, valamint három könyvet is írt tapasztalatairól. 2011-ben az argentin parlament a Kiemelkedő Személyiségeknek járó kitüntetésben részesítette.

zsido.com

Kép forrása: JTA