Eddigi birtokosa azzal a kikötéssel adta el a régiséget, hogy azt az új tulajdonos kiállítja a nyilvánosság számára.

Kutatók szerint a tízparancsolatot őrző, ismert kőtáblák közül az az 1500 éves márványdarab a legrégebbi, melyet szerdán 850 000 dollárért árvereztek el a kaliforniai Beverly Hills-ben. A tábla eddigi tulajdonosa, Shaul Deutsch rabbi azzal a kikötéssel vált meg a tárgytól, hogy annak megvásárlója a nyilvánosság számára is elérhető helyen tárolja majd.

A Jerusalem Post cikke szerint a 61 cm-es tábla 50 kilogrammot nyom és becslések szerint i. sz. 300-500 között, a késő római vagy bizánci korban készülhetett. Az összesen húsz soros szövegnek további különlegességet ad az a tény is, hogy az eredeti tízparancsolat helyett annak szamaritánus változata szerepel rajta; azaz az Örökkévaló nevének hiábavaló használatát tiltó harmadik parancsolat helyén a Templom felépítésére vonatkozó felszólítás áll a szamaritánusok számára szenthelynek számító Gerizim-hegyen – írja a CNBC.

Történészek szerint a tábla eredetileg egy ősi zsinagóga bejáratát díszíthette annak lerombolásáig, majd 1913-ig föld alatt pihent a nyugat-izraeli Yavne közelében, ahol egy építkezés munkásai találtak rá. 1943-ban egy történészhez került, akinek halála után 2000-ben Deutsch rabbi, a new yorki Living Torah Museum tulajdonosa figyelt fel rá.

A férfi az izraeli Régészeti Hatósággal együttműködve először kiállította, majd megvásárolta a kőtáblát. Elmondása szerint az aukció után a kőtáblából befolyó összeggel szeretné még interaktívabbá tenni az általa irányított intézményt, hogy ezáltal még több fiatal számára tegyék vonzóvá a helyet.

zsido.com

 

Kép forrása: CNBC