A varsói gettóban szenvedő és meggyilkolt embereknek állít majd emléket egy múzeum, ami a tervek szerint végre megvalósulhat a lengyel fővárosban. Az intézmény épülete az egykori gyerekkórház lesz, ami felfoghatatlanul tragikus sorsoknak volt tanúja.

A helyszín az egykori gettó területén található épület, ami akkoriban  gyermekkórházként működött. 2023-ra, a gettófelkelés 80-ik évfordulójára  szeretnék megvalósítani a tervet – derül ki a ynetnews.com cikkéből. A múzeum igazgatója Albert Stankowski jelképesen már átvette az épület kulcsát és aláírta a várossal a hosszú távú bérleti szerződést.

A kórházat a XIX. században hozták létre zsidók adományaiból, de zsidó és keresztény gyerekeket egyaránt ápoltak benne. A majdani kiállítás majd azoknak az orvosoknak is bemutatja a történetét, akik morfiummal altatták el örökre a menthetetlen gyerekeket, mielőtt Treblinkába hurcolták volna őket. Az igazgató szerint a kórház nem csak a holokauszt szimbóluma, univerzális üzenete van: megmutatja, mi történhet, ha emberek egy csoportját már többé nem tekintik embernek.

Az épület egyébként egészen 2013-ig működött kórházként. A múzeum ötlete Pawel Spiewaktól származik, aki a Varsói Zsidó Történeti Intézet vezetője. A kiállítás anyagát amerikai és izraeli szakemberek bevonásával állítják össze.

zsido.com

Kép: ynetnews.com

 

Megszakítás