A lap másnap mégis megjelent.

1948. február 1-én bomba robbant a jeruzsálemi Palestine Post napilap szerkesztőségében. Négy ember meghalt, sokan megsebesültek és hatalmas kár keletkezett az épületben és a szomszédos házakban is. Az újság a szentföldi zsidó közösség és a cionista mozgalom legfontosabb, idegen nyelven (angolul és franciául) megjelenő sajtóorgánuma volt. 1950-ben Jerusalem Postra változott a neve, és ezt viseli a mai napig.

A zsidó állam létrehozása ellen küzdő arab merénylők a brit csapatoktól loptak el egy teherautót, megpakolták fél tonna robbanóanyaggal, és a város központjában, a Cion tér közelében álló szerkesztőségi épület előtt felrobbantották. Az épület nem omlott össze, talán azért mert az 1933-as nagy földrengés után épült, és a tulajdonos ezért különlegesen erős acélszerkezetet használt az építkezésnél. A kisebb-nagyobb szétrepülő darabok és törmelék, valamint a robbantást követő tűz azonban sok embert sebesített meg, és megsemmisült az újság nyomdája is.

A sebesültek ellátása után három sértetlenül maradt újságíró egy közeli kávéházban ült össze, és elhatározta, hogy a történtek ellenére másnap ismét megjelenik a lap. Papírt és írógépeket szereztek, majd fejből újraírták a már elkészült cikkeket. A nyomtatást kis jeruzsálemi nyomdák vállalták magukra. Másnap reggel, a szokott időben megjelent a Palestine Post. Igaz, csak két oldalból állt, de ez is elég volt ahhoz, hogy világossá tegyék: nem lehet megtörni a zsidó sajtót, még egyetlen napra sem.  A következő napok során pedig újra elérték a megszokott oldalszámot.

“24 évesen semmi nem tud megállítani. Sem betegség, sem golyók. Úgyhogy leültünk az Átárá kávéházban, és így szóltam: Rendben, akkor lássunk neki a holnapi számnak.” – emlékezett vissza az egyik újságíró, Mordecai Chertoff.

A szentföldi arab terrormozgalom vezetője, a palesztin területeken ma nemzeti hősként ünnepelt Abd al-Kadir al Huszeini magára vállalta a támadást, de a merénylőket soha sem tudták elfogni. A nyomozás szerint az elkövetőknek feltehetően brit segítőik is voltak. A bombát a nácik által kiképzett terrorista, Fawzi el-Kutub készítette.

Évekkel később a lap egy másik szerzője, Marlin Levin az amerikai Time magazin képviseletében egy bejrúti újságíró-konferencián vett részt. Egy beszélgetés során libanoni kollégája megjegyezte, hogy részt vett a Palestine Post elleni merényletben. “Csendben maradtam. Végül is ellenséges terepen voltam” – mondta Levin.

A brit hatóságok nyomozása nem vezetett eredményre. Huszeini azonban két hónappal később életét vesztette, amikor a szentföldi zsidó közösséget védő fegyveres szervezet, a Hágáná harcosai megostromolták a Jeruzsálemhez közeli Kásztel falut. Egy hónappal ezután pedig kikiáltották a független zsidó államot.

zsido.com

Forrás: JPost