Az izraeli Ájálim Szövetség szervezésében 30 diák utazott Görögországba, hogy egy XV. századi zsidó temetőt hozzanak rendbe. Az Ájálim eredetileg azért alakult, hogy a Negevben, a Gálilban és Lod városában erősítsék a közösségi életet és karolják fel a szükséget szenvedő fiatalokat, de idén kiterjesztették tevékenységüket a diaszpóra országaira is.

“Mi a kétkezi cionizmus hívei vagyunk, továbbá hisszük, hogy a jövő építéséhez elengedhetetlen a történelem ismerete” – magyarázta a program lényegét Maja Mizrachi, az egyik résztvevő. “Meg akarjuk ismerni azokat a településeket, ahonnan az őseink elindultak, hogy felépítsék a mai Izraelt. Amikor ellátogatunk a diaszpórabeli közösségekbe, a saját szemünkkel láthatjuk, hogy honnan jöttek” – tette hozzá.

Az Ájálim tagjai olyan, ősi zsidó közösségeknek otthont adó településekre látogatnak el, ahol szükség van némi fizikai munkára az épületek és intézmények renoválásához és helyreállításához. Az első állomásuk az északnyugat-görögországi Ioannina volt, ahol 1300 évre nyúlik vissza a zsidó közösség történelme. Az elszigetelt vidéken élő zsidók ősi, a világ többi zsidó közösségétől eltérő, különleges szokásokat gyakoroltak. Temetőjükben a legrégebbi sírkövek hatszáz évesek.

“A temető rendkívül rossz állapotban volt. A sírköveken már alig látszott a felirat, ezért felújítottuk azokat, továbbá megtisztítottuk az ösvényeket, rendbe hoztuk a növényzetet és még egy kis teret is létrehoztunk, ahol megemlékezéseket lehet tartani. Azt is észrevettük, hogy a legtöbb sírkövet vagy a második világháború előtt állították, vagy jóval utána. Bár Ioanninában népes hitközség működött, a zsidók 96%-át Auschwitzban elpusztították. Ez a program nem csak az emlékezésről szól, hanem arról is, hogy jobban megértsük a történelmünket és arra építsük a jövőnket. Én egy negevi közösség létrehozásán dolgozom, és ehhez nem csak a praktikus ismeretekre van szükségem, hanem arra is, hogy megértsem, kik voltak azok az emberek, akik a diaszpórában éltek, majd Izraelbe jöttek és felépítették az országot.” – mondta Mizrachi.

Az önkéntesek célja, hogy ismét látogatókkal teljen meg a temető, mely egy főút mentén fekszik, ám alig látogatják, mert a hitközségnek már alig van élő tagja.

“Megható volt látni, amikor egy izraeli férfi érkezett a temetőbe a feleségével, és elmondta, hogy a nagymamája itt nyugszik. Akkor halt meg, amikor az apja még kisfiú volt, még a háború előtt. A nagypapáját Auschwitzban ölték meg. Egy órával azután érkeztek, hogy rendbe hoztuk a nagymamája sírját.” – emlékezett vissza Mizrachi.

A 30 önkéntes ellátogatott Thesszalonikba, mely egykor a zsidó világ egyik fővárosa volt, ám a háborúban szinte teljesen kiirtották a közösséget. “Most, amikor az antiszemitizmus egyre csak növekszik Európában, beleértve Görögországot is, még fontosabb, hogy büszkék legyünk az örökségünkre és élettel töltsük meg azokat a helyeket, amelyek egykor népes zsidó közösségeknek adtak otthont, ma viszont már alig élnek bennük zsidók. Ez is egy módja annak, hogy a zsidó népet a világ minden tájékán erősítsük” – mondta Mizrachi.

zsido.com

Forrás: JPost