Az izraeli KSH hétfőn közzétett adatai szerint mintegy 5,8 millió izraeli jogosult a szavazásra az április 9-i Knesszet-választásokon, közel félmillióval többen, mint a legutóbbi 2015-ös szavazáson — írja az ujkelet.live.

A szavazásra jogosultak száma 8 százalékkal, 434 ezer fővel nőtt a 2015-ös 5,3 millióhoz képest. Bár a Központi Választási Bizottság ennél jóval több, 6,3 millió szavazásra jogosult személlyel számol, azok az adatok nem igazán naprakészek, mivel magukban foglalják a hosszú ideje külföldön élőket, valamint az időközben elhunytakat is, akiknek státuszát nem frissítették.

A voksolók 79 százaléka zsidó, 16 százaléka arab, a fennmaradó 5 százalék pedig más etnikumú állampolgár.

A szavazók legnagyobb csoportját a 40–59 éves korosztály teszi ki 32 százalékkal. Őket követi a 25-39 éves korosztály (30%), a 60 vagy annál idősebb korosztály (25%) és a 18-24 éves (14%).

A Központi Statisztikai Hivatal decemberi adatai szerint Izrael teljes lakossága 8 972 000 fő, ebből 74,3% zsidó, 20,9% arab és 4,8% más felekezethez tartozik.

A szavazásból kimaradók vagy kiskorúak, vagy bár rendelkeznek tartózkodási engedéllyel, nem teljes jogú állampolgárok.

Vasárnap a Központi Választási Bizottság közölte, hogy 43 párt indul az áprilisi Knesszet-választásokon, ami rekordnak számít.

 

Forrás: neokohn.hu 

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287
Megszakítás