Nem könnyű zsidónak lenni a világ legnépesebb muzulmán országában és különösen komoly kihívás aktívnak maradni a közösség érdekében. Szerencsére vannak, akik megpróbálják.

Tikva és Daniel Izraelbe utazott, hogy tanulmányozzák a judaizmust a Machanajim jesivában. A céljuk az, hogy a megszerzett tudást átadják a közösségüknek a Torat Chaimnak Jayapurában, ami Indonézia északi részén található – derül ki a ynetnews.com beszámolójából.

Tikva szerint Indonéziában veszélyes vállaltan zsidóként élni. Az indonéziai zsidók ősei 400 évvel ezelőtt Peruból menekültek el, miután ott a katolikus hittérítők áttérésre kényszerítették őket. Peruba pedig Spanyolországból és Portugáliából érkeztek, szintén az üldöztetés elöl menekülve.

Az utazást és az oktatást szervező közösség vezetője Eliahu Birnbaum rabbi arról beszélt, hogy a Torat Chaim tagjai most nem kényszerből muszlim hitre tért emberekként, hanem zsidóként élnek Indonéziában. Van zsinagógájuk, tartják a szombatot, az ünnepeket és mély zsidó identitással rendelkeznek – hangsúlyozza a rabbi. Szerinte Tikva és Daniel alkalmas arra, hogy vezessék a helyi zsidókat. Családjuk számon tartotta a származásukat, de csak 7 éve kezdtek megismerkedni a zsidóság hagyományaival.

Birnbaum rabbi szerint Jakartában 100 zsidó lehet a világ számos tájáról és még van néhány kisebb közösség az országban. Legfeljebb 400-an lehetnek, akik teljesen vallásos életmódot folytatnak. A rabbi bízik, abban, hogy a zsidóság megerősödik a világ legnagyobb muzulmán országában.

zsido.com

Kép: ynetnews.com

 

Megszakítás