A zsidó vallási szokásokat korlátozó törvények bevezetése legalább olyan aggasztó mint az antiszemitizmus erősödése.

300 rabbi, köztük az egyik izraeli országos főrabbi gyűlt össze a nagyrészt lubavicsi küldötteket tömörítő Európai Rabbinikus Központ (RCE) konferenciáján, hogy “ráébresszék az Európai Uniót, hogy veszélyes álomvilágban él”. 

“Azt kívánjuk elérni, hogy a döntéshozók mind uniós, mind pedig állami szinten, összehangolt akció keretében lépjenek fel az antiszemitizmus erősödésével szemben” – jelentette ki Menachem Margolin rabbi, az RCE vezetője a Bukarestben tartott tanácskozáson.

Margolin rabbi elmondta, hogy az antiszemita incidensek növekvő száma mellett a rasszista politikai erők felemelkedése és a zsidó vallási szokásokat korlátozó törvények bevezetése is aggodalommal tölti el az európai zsidó közösségeket.

A kétnapos konferencián kiemelt helyet kapott a kóser vágást és a körülmetélést betiltani próbáló szabályozások megjelenése számos európai országban. A küldöttek szerint az Európai Unió feladata lenne a szabad vallásgyakorlatot biztosítani a kisebbségek számára is.

“Korábban még soha sem tapasztaltam ennyi aggodalmat az európai zsidó közösségekben szolgáló rabbi kollégáimtól. Ahelyett, hogy a zsidó közösségek életének szervezésével és gazdagításával töltenénk az időnket, a létünket fenyegető, új törvények elleni küzdelemmel kell foglalkoznunk. Ha ezek a törvények életbe lépnek, akkor bizonyos országokban a zsidó közösség megszűnésével kell számolnunk. Ezek a szabályozások korlátoznák a kóser élelmiszerek gyártását, a kóser vágást, a körülmetélést, a hagyományos zsidó viseletet és más alapvető dolgokat. Bizonyos politikusok saját, populista céljaikra használják fel ezeket az ügyeket” – mondta Margolin rabbi.

“Elég, nincs tovább. Az Európai Uniónak rá kell ébrednie, hogy veszélyes álomvilágban él. Nagyszabású felvilágosító kampányba kezdünk, és az EU minden tagállamának vezetőit megkeressük. Üzenetünk egyszerű: Önök azt állítják, hogy hisznek a vallásszabadságban, melynek biztosítása az uniós tagság egyik alapfeltétele. Bizonyítsák hát be! Az egyes uniós tagországokat hetente jogi úton próbáljuk rábírni, hogy tartsák tiszteletben a hagyományaink gyakorlásához való jogunkat, és ne vezessenek be diszkriminatív és teljességgel felesleges szabályozásokat. Pusztán szavakkal azonban már nem érünk el eredményeket. Konkrét akciókat várunk el az EU vezetésétől, melyekkel egyértelművé teszik, hogy az efféle korlátozások idegenek az európai értékektől, toleranciától és kultúrától.  Aki pedig vét ezen értékek ellen, annak súlyos következményekkel kell számolnia” – tette hozzá.

zsido.com

Forrás: Arutz7