Kölcsönösen előnyös védelmi megállapodás alakul az Egyesült Államok és Izrael között. A tárgyalások még nem értek véget.

Az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb katonai támogatását ígéri a Fehér Ház Izraelnek, a tárgyalások már folynak. Barack Obama elnök levelet küldött az Egyesült Államok 83 szenátorának, amiben sürgeti a védelmi támogatás növelését. Az elnök hivatalának közleménye szerint évek óta tartanak az intenzív tárgyalások a következő 10 évre szóló megállapodásról, amit 2018-ban írhatnak alá és 30 milliárd dolláros lenne – olvasható a forward.com beszámolójában.

A közlemény azt is hangsúlyozza: ezt még akkor is tartja az Egyesült  Államok, ha a költségvetési helyzet a kiadások csökkentését teszi szükségessé. Az elnöki hivatal bizakodó a megbeszélések alakulásával kapcsolatban.

Ahogy arról mi is beszámoltunk Barack Obama elnök és Benjamin Netenyahu izraeli miniszterelnök viszonya egy időben egyáltalán nem volt mentes a feszültségektől, de az utóbbi időben a kapcsolat némileg normalizálódott. A legnagyobb problémát az iráni atomalku megítélése jelentette, amit Izrael egyértelműen a létété fenyegető veszélynek tart.

Sajtóhírek szerint az izraeli kabinet évi 5 milliárd dolláros katonai együttműködést szeretne a 10 éves periódusra, tehát összességében 20 milliárd dollárral többet a most tervezett keretnél. A megállapodás természetesen nem egyoldalú, Izrael cserébe jelentős rakétatechnológiai fejlesztésbe vonja bele partnerét, ami szintén hatalmas összeget jelent. Az újabb tárgyalások várhatóan már a januárban hivatalba lépő új adminisztrációra várnak.

Kép: timesofisrael.com