Az Izraeli Régészeti Hatóság bejelentése szerint egy 2700 éves farmházat, továbbá egy későbbi korból származó, bizánci kolostor alapjait tárták fel a Tel-Avivtól északkeletre fekvő Ros Háájin város mellett.

Az első nyomokat egy építkezés munkásai fedezték fel. A feltárásban a közeli iskolák diákjai is részt vettek.

A nagyméretű, 24 szobás épület középpontjában egy belső udvar állt, ahol gabonatárolót, kőből készült olajprést és kézműves mesterségek nyomait is feltárták. A ház falai bizonyos helyeken 2 méteres magassáig fennmaradtak, ami igen ritka jelenség.

Előkerült továbbá két ezüstpénz is, melyet Görögországban vertek kb. 2300 évvel ezelőtt. Az érmék egyik oldalán Athéné görög istennő arcképe, másik oldalán pedig egy bagoly látható.

A farm hozzávetőlegesen ötszáz évig működött, majd a hellenisztikus korban, kb. 2200 évvel ezelőtt elnéptelenedett. A bizánci korban érkeztek az új lakók, akik jelentős kolostort hoztak létre a helyszínen.

A bizánci kolostor romjainak ékessége egy színes, görög feliratokkal díszített mozaikpadló, mely az épülethez tartozó templomban helyezkedik el. A felirat tanúsága szerint a kolostort „Theodosius, a szerzetes”  irányítása alatt építették, s tartalmazza egy áldás szövegét is: „Áldott vagy jöttödben és áldott vagy mentedben. Ámen.”

A régészeti munkálatok befejezése után a feltárt romokat és leleteket a helyszínen tekinthetik meg a látogatók.

Forrás: Times of Israel

Megszakítás