A közösség ma is aktív, 750 montreáli család tartozik hozzá.

A montreáli Spanyol-Portugál Zsinagóga, más néven Shearith Israel fennállásának 250. évét ünnepli. Ez a legrégibb zsinagóga Kanadában, amely az egész észak-amerikai kontinensen is a legkorábban épült zsidó imaházak közé tartozik. A zsinagógát 1768-ban alapította Simon Levy és Aaron Hart, akik Quebec tartomány első zsidó lakosai között voltak, és először egy bérelt ingatlanban alakítottak ki az imaházat. A közösség eleinte mindössze 15-20 tagot számlált. Itt imádkoztak a David, Joseph, Hays, Solomon és Wolff család tagjai, akik a város prominensei közét tartoztak. Bár az alapítók Angliából, Németországból és az Egyesült Államokból érkeztek, tradícióikban a szfárádi rítust követték, mert őseiket évszázadokkal korábban Spanyolországból vagy Portugáliából űzték el.

Az első zsinagógaépületet 1777-ben emelték, a mai városi bíróság helyén. Érdekes módon a zsinagóga rabbijainak és tagjainak többsége askenázi volt a XX. század folyamán, és csak az észak-afrikai és iraki zsidó bevándorlók számának növekedésével tértek vissza az eredeti hagyományokhoz az ötvenes évek végén. Sokáig a Shearith Israel volt az egyetlen szfárádi zsinagóga a városban, sőt, 1846-ig az egyetlen montreáli zsinagóga volt. Abban az évben nyitotta meg kapuit az askenázi Shaar Hashomayim zsinagóga, melyhez sokan csatlakoztak a régi közösségből.

A jelenlegi rabbi, Avi Feingold elmondta, hogy hosszú idő után ő az első rabbi a közösségben, aki – édesanyja révén – családi tradícióként hordozza a szfárádi hagyományokat. Érdekesség, hogy felesége a régi rivális, a Shaar Hashomayim közösség alkalmazottja.

A zsinagóga népszerűségét jelentősen növelte, hogy a hatvanas években Salomon Amzallag lett a közösség kántora. Amzallag Marokkóból érkezett Kanadába. Művészetét a marokkói király is nagyra értékelte, és énekesként nemzetközi karriert is befutott. 

A közösség ma is aktív, 750 montreáli család tartozik hozzá. A zsinagóga új épületét 1947-ben kezdték építeni, de a munkálatok csak 1960-ban fejeződtek be. Tagjaik 90 százaléka marokkói, iraki, egyiptomi vagy libanoni származású, de 2006 óta a zsinagógában imádkozik egy askenázi közösség is, akik fogyatkozó létszámuk miatt már nem tudták fenntartani saját imaházukat. A városban lakó etióp zsidó közösség tagjai közül is sokan a zsinagóga látogatói. Szombatonként három minjenben zajlik az istentisztelet: az eredeti közösség mellett libanoni és askenáz szokások szerint is imádkoznak. Az elmúlt években a muszlim fenyegetettség miatt sok franciaországi zsidó költözött a túlnyomó többségben francia nyelvű városba, akik közül többen a Shearith Israel tagjai lettek.

A régi épület belülről

 Az alapítás 250. évfordulóját egész éves programsorozattal ünneplik meg, melynek mottója: “Tiszteljük a múltat/A jövőbe tekintünk”. Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke levélben köszöntötte az ünneplő közösséget.

Edmond Elbaz, a közösség elnöke lemondta, hogy legfontosabb feladatuknak a fiatal generáció bevonását tartják. Úgy próbálnak nyitni a modern világ felé, hogy közben hűek maradnak az ortodox szfárádi tradíciókhoz. “Az ajtó mindenki számára nyitva áll. Nem csak egy imaház szeretnénk lenni, hanem közösségi központ is, ahol az egész család jól érzi magát.” – mondta a közösséget negyven éve vezető Elbaz.

A hivatalos évfordulós ünnepségek január 18-án indulnak, egy tóratekercs írásának megkezdésével. A tervek szerint az őszi ünnepeken már ebből a Tórából olvashatnak. A tekercs burkolatát egy neves művész készíti el, mintája kifejezi a közösség történetét. Az új Tóra felavatásakor a zsinagógába viszik a közösség első Tóráját, melyet egyébként a kanadai nemzeti könyvtárban őriznek. A zsinagógának összesen hatvan tekercs van a birtokában, a legrégebbieket raktárban őrzik, hogy óvják állagukat.

Márciustól a montreáli városháza ad otthon egy kiállításnak, mely a zsinagóga történetét mutatja be. Ebben a hónapban egy nagyszabású gálaestet is rendeznek, melyen fellép a neves, algériai származású zsidó énekes, Enrico Macias. Az év során számos előadás, koncert és egyéb program várja a zsinagóga múltja és jelene iránt érdeklődőket.

Forrás: cjnews