A Gázában és a gázai határ közelében álló katonák számos régészeti felfedezést tettek az elmúlt hónapokban. Ezek közé tartozik egy kicsi, különlegesen jó állapotban fennmaradt, bizánci korból származó lámpás, melyre két járőröző katona, Nátániel Melchior és Álon Szegev bukkant a gázai határ közelében, írja a United with Israel.

„Megláttam egy fejjel lefelé heverő kerámiát. Lekerekített formája felkeltette az érdeklődésemet”

– mondta Melchior.

„Csupa sár volt, letisztítottam és ahogy felfogtam, mit találtam, azonnal értesítettem a Régészeti Hivatalt.”

A hivatal illetékese, Szárá Tál régész úgynevezett „szandál mécsesként” azonosította, és a bizánci korra datálta a leletet. Személyesen vette át a katonáktól a mécsest, és átadta nekik a Régészeti Hatóság oklevelét, melyben elismerik azon polgárok felelősségteljes magatartását, akik régészeti vonatkozású felfedezéseiket nem tartják meg maguknak, hanem jelzik az illetékes hatóságnak.

„A háború gyakran különleges helyzetekbe sodor minket, még a régészet frontján is. Izrael Földje, és különösen ez a vidék gazdag történelemmel rendelkezik és számos ősi kincset rejteget”

– nyilatkozta Eli Escusido, az Izraeli Régészeti Hivatal vezetője. „Ha valaki ősi tárgyba botlik, akkor sürgősen értesítenie kell a szakembereket, hogy a kutatók a lehető legtöbb információt gyűjthessék össze a helyszínről, illetve a tárgy történelmi jelentőségéről” – hangsúlyozta.

Megszakítás