A 17 éves fiú célja az volt, hogy barátja végre találkozhasson az életben maradt rokonaival Izraelben.

Drew Principe nem mindennapi céllal kezdett adománygyűjtésbe. A 17 éves fiú eldöntötte, hogy megajándékozza barátját, Henry Ostert. A 89 éves férfit egy Los Angeles-i iskolai rendezvényen ismerte meg, ahol Oster a holokauszt alatt átélt tapasztalatairól mesélt a fiataloknak, köztük Principe-nek.

A dél-kaliforniai fiú barátságot kötött az idős férfival, és nemrég át is adta neki az ajándékot. A sikeres adománygyűjtő kampánynak köszönhetően ugyanis Henry Oster Izraelbe látogathat, ahol megünnepelheti a világháború miatt elmaradt bár micváját, valamint végre újra láthatja életben maradt rokonait.

Ostert 1941-ben a nácik kölni otthonukból egy lengyel gettóba vitték a családjával együtt, onnan Auschwitzba kerültek, később pedig több másik koncentrációs táborba zárták őket. Felszabadítását követően 17 éves korában Los Angelesbe ment, ahol optometristaként kezdett dolgozni – olvasható a Ynetnews honlapján.

Amikor Principe megtudta, hogy Oster sosem járt még Izraelben, neki adta a Szentföldről származó karkötőjét. „Ez egy felbecsülhetetlen értékű gesztus” – mondta az ajándékról Oster. „Nem igazán hordok ékszert, de ezt sosem veszem le, csak a fürdés idejéig” – nyilatkozta néhány éve egy lapnak, amelynek Principe elárulta, hogy kettejük barátsága megváltoztatta az életét.

Az adománygyűjtésnek köszönhetően hétfőn Oster a feleségével Izraelbe utazhatott, ahol unokatestvérével találkozik, valamint az izraeli holokauszt emlékközpont hivatalosan is elismeri túlélőként.

Oster a történtek kapcsán azt mondta, az áldozatok emlékére fogadta el az ajándékot. „Úgy döntöttem, hogy édesapám és a szüleim tiszteletére teszem… a meggyalázott Tóra és azok emlékére, akiknek erre már nem volt lehetőségük” – fogalmazott.

zsido.com

Képek forrása: COED /Ventura County Star