Oroszország egyik leggazdagabb üzletembere azt tervezi, hogy az egész vagyonát jótékonysági célokra ajánlja fel, és egy rubelt sem hagy a gyermekeire. Szerinte éppen ezzel teszi a legjobbat velük.

Mihail Fridman a Forbes számításai szerint a második leggazdagabb orosz, 14,2 milliárd dolláros vagyonával. Társtulajdonosa az Alfa Group-nak, Oroszország legnagyobb pénzügyi és ipari befektetési cégének.

Fridman úgy véli, hogy gyermekeinek jobb lesz a hatalmas vagyon nélkül, erről egy rendezvényen beszélt. A Genesis Philanthropy Group jótékonysági szervezet alapítója hangsúlyozta, hogy nem híve az ilyen nyilvános bejelentéseknek, de közölnie kell, hogy minden pénzét jótékonyságra áldozza.

A mai Ukrajna területén született üzletember 52 éves, négy gyermeke van, a legfiatalabb 10 éves. Fridman szerint azzal tesz nekik a legjobbat, ha hagyja, hogy maguk keressék meg a saját pénzüket. Arról is beszámolt, hogy üzlettársai szintén ezt a döntést hozták meg. A vállalkozó eddig is sok pénzt fordított egyebek mellett a zsidó kultúra támogatására, de izraeli politikusokat is segít időnként – olvasható a forward.com cikkében.

2012-ben a Genesis egy díjat alapított, egyfajta „zsidó Nobel-díjat”. Ezt megkapta már New York polgármestere Michael Bloomberg, a filmcsillag Michael Douglas és a nagyszerű hegedűs Itzhak Perlman.

Fridman szerint „őseink sokkal értékesebbet hagytak ránk, mint a föld, kastélyok, vagy címek. A mi örökségünk a szó, a könyv, értékek és szabályok sora, amelyeket, ha helyesen értelmezünk és használunk, elvezetnek minket az élet végső jutalmához, egyfajta beteljesüléshez”.

Kép: wikipedia

 

Megszakítás