Teljesen kiégett a minnesotai Duluthban lévő Adas Israel zsinagóga. Az épület a város egyetlen ortodox közösségének adott otthont. A feltételezések szerint a tüzet nem szándékos gyújtogatás okozta, de a rendőrség nyomozást indított szakértők bevonásával, tanúk meghallgatásával és a környékbeli térfigyelő kamerák anyagának elemzésével.

“Mindent megteszünk, hogy felderítsük a tűz okát” – mondta Mike Tusken, a város rendőrfőnöke. Tusken hozzátette, hogy tudomásuk szerint a zsinagógát sohasem érte fenyegetés a múltban. “Nincs okunk azt feltételezni, hogy veszélyben lennének a város zsinagógái” – jelentette ki.

Duluth ortodox zsidó lakosai Oroszországból, Litvániából és Magyarországról vándoroltak a városba a XIX. század végén. A város akkoriban határvidéknek számított és főleg őslakos indiánok laktak a környéken. Az első duluthi zsidó házaspár Silberstein Bernard és Nettie volt, ők Magyarországról érkeztek 1871-ben. A zsidók 1890-ben alapítottak hitközséget, majd 1901-ben rakták le az impozáns zsinagóga alapjait.

A zsinagógának ma 75 aktív tagja van, és naponta tartottak istentiszteleteket. Bár az épület szinte teljesen megsemmisült, a pinceszinten tárolt nyolc tóratekercs sértetlenül vészelte át a tragédiát. A tóraszekrényben tartott hat tekercs, számtalan imakönyv és kegytárgy azonban a tűz martaléka lett.

“Olyan, mintha egy családtagunkat veszítettük volna el. Nem tudjuk, mihez fogjunk. Nincsenek szavaink” – mondta David Sher, a az Adas Israel vezetőségének tagja, aki születése óta ebbe a zsinagógába jár.

“A romok között kerestem néhai apám táleszát, amit én is használtam. A tűzoltóság egyik embere segített, és kihozta a romok közül. Nagyon megható volt, majdnem sírni kezdtem” – mondta a közösség egy másik tagja.

A közeli Temple Israel reform zsinagóga elnöke már felkereste a szerencsétlenül járt intézmény vezetőségét, és felajánlotta, hogy náluk tartsák meg a közelgő nagyünnepeket. A környékbeli közösségeket összefogó St. Paul-i Zsidó Szövetség gyűjtést indított az Adas Israel zsinagóga javára.

zsido.com

Forrás: Forward