Georges Loinger a holokauszt során gyermekek százait csempészte át Franciaországból Svájcba, megmentve őket a biztos haláltól.

Georges Loinger a francia ellenállás hőse volt, aki ügyességét, leleményességét és testi erejét használta fel zsidó gyermekek százainak megmentése érdekében a második világháború idején. A jó képességű zsidó tornász, aki nem mellesleg a híres pantomim művész, a szintén ellenálló Marcel Marceau unokatestvére volt, kis csoportokban csempészte át a gyermekeket a francia-svájci határon. Az egyik trükkje például az volt, hogy gyászolóknak öltöztette be a gyerekeket, és olyan temetőbe vezette őket, melynek egyik fala a francia határon volt. Itt a sírásók létrájának igénybevételével a „gyászoló” társaság átmászott a temető falán, és könnyen átjutott a néhány lépésnyire levő határon.

Loinger pénteken, december 28-án hunyt el, közölte a francia Holokauszt Emlékezete Alapítvány, hozzátéve, hogy „különleges ember” volt.

Az általa megmentett gyerekek, akiknek szüleit megölték, vagy náci koncentrációs táborokba szállították, az 1912-ben Szentpétervárott alapított, zsidó gyermekek megsegítését szolgáló társaság, az Oeuvre de Secours aux Enfants (OSE) felügyelete alatt álltak. A több érdemrenddel, például az ellenállási érdemrenddel és a katonaság keresztjével kitüntetett Loinger 1920-ben született Strasbourg-ban. 1940-ben a francia hadseregnél szolgált, amikor német erők fogságba vették, és egy németországi hadifogoly-táborba szállították. Szőke haja és kék szeme miatt fogva tartói nem gyanakodtak arra, hogy zsidó lenne, és végül sikerült megszöknie, visszatérnie Franciaországba, és csatlakoznia az OSE-hoz.

1943 áprilisa és 1944 júniusa között az OSE dolgozói és más mentőcsapatok gyermekek százait segítették át a gyengén őrzött francia-svájci határon. Loinger-nek egyedül legalább 350 gyermek megmentését tulajdonítják.

A németek által megszállt Franciaországból mintegy 75 ezer zsidót, köztük rengeteg gyermeket deportáltak, többnyire a francia hatóságok aktív közreműködésével. Szinte valamennyien odavesztek Auschwitzban és más megsemmisítő táborokban.

Egy idén kiadott interjúban Loinger, emlékezve a háborús időkre, azt mondta, hogy megtanította a gyerekeket hogyan fussanak, mielőtt focizni kezdett volna velük a határon. „Eldobtam a labdát száz méterre a svájci határ felé, és azt mondtam a gyerekeknek, hogy rohanjanak a labdáért. Futottak a labda után, és így lépték át a határt… Utána az olaszok elhagyták Franciaországot, és bejöttek a németek. Túlságosan veszélyessé vált így labdázni a gyerekekkel. A németekkel nem játszottuk ezeket a játékokat.”- nyilatkozta Loinger, akit többek között unokahúga, a jól ismert izraeli énekes, Járdena Árázi gyászol.

zsido.com

Forrás: TOI

Megszakítás