Yvette Lundy nem csak a náci megszállók ellen harcolt, hanem számtalan zsidó életét mentette meg a nekik juttatott, hamis személyi okmányokkal. Tevékenységéért koncentrációs táborba zárták, de túlélte a megpróbáltatásokat. 15 éven keresztül hallgatott mindarról, amin keresztülment, majd a megbékélés fontosságát hirdetve tartott előadásokat és sokszor beszélt német és francia diákokból álló hallgatóság előtt.

Lundy hétgyermekes, szegény parasztcsaládban nevelkedett Epernay-ben, Franciaország Champagne régiójában. A háború alatt tanárként dolgozott és bejárása volt a városházára is, ami hasznára vált akkor, amikor csatlakozott a Possum Menekülőút elnevezésű ellenálló mozgalomhoz. 1940-től hamis papírokkal látta el a munkaszolgálat elől menekülő zsidó férfiakat és katonaszökevényeket. Sokukat bátyja, Georges farmján bújtatott el.

A Gestapo felfigyelt Lundyra, és 1944-ben, 28 éves korában, tanítás közben tartóztatták le. Először Ravensbrückbe, az egyetlen, kizárólag nők és gyermekek részére fenntartott koncentrációs táborba szállították. Lundy elmondta, hogy az ott tapasztalt megaláztatásokat sohasem felejti el. Fiatal nőként meztelenre kellett vetkőznie a német katonák előtt, erről így írt: “A test meztelen, az elme pedig hirtelen megzavarodik. Olyanná válsz, mint egy lyuk, egy ürességgel teli lyuk. És ha körülnézel, ott is csak ürességet látsz”.

Yvett testvéreit is letartóztatta a Gestapo. A már említett Georges internálás közben meghalt, Lucien bátyját Auschwitzba deportálták, Berthe nővérét pedig Németországban börtönözték be. Ők ketten túlélték a háborút.

Lundy egy évet töltött Ravensbrückben, majd Buchenwlad egyik altáborában végzett kényszermunkát. Végül a szovjet hadsereg szabadította fel 1945 áprilisában. “A mai napig minden nap eszembe jut a tábor. Általában éjjel, lefekvés előtt” – emlékezett vissza.

Három évvel ezelőtt, a századik születésnapján Lundy megkapta a francia Becsületrend főtiszti fokozatát, amely a második legmagasabb szintű elismerés, és eddig csupán 314-en érdemelték ki a mintegy 95 000 kitüntetett közül.

Lundy halálhíre hallatán Franck Leroy, Epernay polgármestere a következőt közölte: “Yvette Lundy Franciaország becsületét jelképezte történelmünk legsötétebb óráiban. Rendkívüli elhivatottsággal tett eleget az emlékezés kötelezettségének, és sokat tett a francia-német kapcsolatok helyreállításáért, ami különösen fontos volt a számára”.

zsido.com

Forrás: TOI