A francia férfi így szeretné kifejezni háláját, amiért a második világháború idején amerikai csapatok megmentették az életét.

Hatalmas összeg felajánlásáról tett bejelentést Bernard Darty, aki adományával azt szeretné megköszönni, hogy a második világháború idején amerikai katonák megmentették az életét. A 83 éves férfi a Wounded Warrior Project, valamint az amerikai Vöröskereszt veteránokat segítő szervezete számára ajánlotta fel az 1 millió dolláros pénzösszeget, amiből segítséget kaphatnak az elmúlt időben pusztító hurrikánok károsultjai is.

Darty családja 1939-ban menekült el a nácik elől, amikor Lengyelországból Franciaországba költöztek. 1942-től édesapjával elrejtőzve éltek – édesanyját azonban elfogták, majd Auschwitzba küldték, ahol életét veszítette. Az ezt követő két évben Dartyt egy befogadó család bújtatta Párizs külvárosi részén, ahol testvére és későbbi felesége, Paulette is rejtőzött.

„Máig tisztán emlékszek arra a pillanatra, amikor több százezer amerikai katona parta szállt Normandiában és felszabadított bennünket 1944 júniusában” – emlékezett vissza a férfi, aki a Fox News honlapján közzé tett írásában jelentette be adományának felajánlását. „Ők voltak a megmentőink, cukorkákat osztottak az alultáplált, háború sújtotta gyerkeknek, akik már majdnem teljesen lemondtak a szabadság reménységéről”.

„Ahogy néztem az Amerikát sújtó hurrikánokról, áradásokról és tűzvészekről szló híreket, amik hatalmas pusztításokat okoztak civilek és veteránok számára egyaránt, rájöttem, hogy van még egy nagyon fontos feladatom az életben” – írta Darty, aki elektronikai vállalatát vezetve világszerte 340 üzlettel rendelkezik. „Még tartoztam azoknak az amerikai katonáknak, akik közel háromnegyed évszázaddal ezelőtt megmentették az életemet” – tette hozzá.

”Leírhatatlan szavakkal az a hála, amit ezek felé az emberek felé érzek. Felszabadították az országunkat és megmentették az életünket. Az amerikai csapatok nélkül, az egész családom és én sem léteznénk, és erről minden egyes alkalommal megemlékezek, amikor a családom fotóalbumát kezembe veszem” – olvashatóak a férfi szavai a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

zsido.com

Kép forrása: Fox News