Feltehetően a Krím-félsziget egyik elfeledett zsinagógája működött a renoválás alatt álló, 150 éves épületben – számolt be a Hamodia. Amikor a munkások nekiálltak a Lugorszk városában álló egyik kórház felújítási munkáinak, zsidó szimbólumokra lettek figyelmesek. Mielőtt a szovjet hatóságok bezáratták, államosították és raktárrá alakították volna az ingatlant, feltehetően zsinagóga működött a helyszínen. A II. világháború alatt bombatámadás is érte az épületet. A felújítási munkálatok során előtűnt a zsinagóga díszített központi boltozata, egy Dávid-csillaggal ékesített ablak és a belső udvar néhány részlete. A helytörténészek tudták, hogy egykor zsinagóga működött a XIX. század közepén emelt épületben, de azt nem gondolták, hogy a sok hányattatás után ennek bármi nyoma maradt.

A zsinagóga a Krím-félszigeten/fotó:Michael Kizilov

A Krím-félsziget egykori zsinagógáiról – fennmaradt dokumentáció hiányában – nagyon keveset tudni. Szimferopolban például tizenkét zsinagóga működött, de írásos anyag alig van ezekről az egykori közösségekről. Lugorszki történészek szerint nagy valószínűséggel annak a zsinagógának a maradványai kerültek elő, ahol a híres Chájim Chizkijáhu Medini rabbi, más néven a Szdé Chemed imádkozott. A rabbi később Hevronba költözött, ahol őt választották meg a szfárádi közösség fejének.

A korábban Ukrajnához, ma orosz fennhatóság alá tartozó Krím-félszigeten szinte az összes zsinagóga elpusztult amikor a Vörös Hadsereg nagyarányú bombázásokat hajtott végre, hogy megállítsa az előrenyomuló német hadsereget. A viszonylag épen fennmaradt zsinagógákat államosították és egy részük még mindig nem került vissza a zsidó közösség tulajdonába.

A zsidó motívumok felfedezését követően a hatóságok értesítették a Krím-félsziget főrabbiját, Jechezkél Lazart, aki apjával, az Oroszország főrabbijaként szolgáló Berel Lazar rabbival konzultált az ügyben. Végül abban állapodtak meg az önkormányzattal, hogy a renoválás során állagmegőrzést végeznek az egykori zsinagóga fellelt részein, és így adják tovább azokat az utókornak. Emellett megváltoztatták a felújítási tervet is, hogy a zsinagógának minél több építészeti eleme megmaradhasson.

 

An old photo of the shul of the Sdei Chemed.