A bajor focicsapat 100 ezer euróval támogatja a müncheni Reichenbachstrassén álló zsinagóga helyreállítási munkálatait.

Az épületet 1931-ben emelték Bauhaus stílusban, Gustav Meyerstein tervei alapján. Az épületet építészeti remekműként tartják számon, és egyben ez a háború előtti müncheni zsidó élet utolsó álló építménye. A zsinagóga nem sokáig állhatott eredeti szépségében, 1938-ban a kristályéjszaka során komoly sérüléseket szenvedett. 1945 után részlegesen helyreállították, és egészen 2006-ig a helyi közösség központi zsinagógájaként működött.

A most induló helyreállítási munkálatok a híradások szerint nagyjából 10 millió euróra rúgnak, és a költségeket többek között a német szövetségi kormány, a Bajor Szabadállam, valamint München városa állja.

Rachel Salamander, a zsinagógát támogató egyesület elnöke, holokauszttúlélők gyermeke, aki már gyerekkorában a nagyjából helyreállított épületben imádkozott, azt reméli, hogy az Európa-bajnok csapat példáját számos helyi lakos, szervezet és vállalat követi majd, és adakoznak a történelmi jelentőségű zsinagóga helyreállításának céljára.

A Bayern csapatát egyébként 1913 és 1952 többször irányította a zsidó Kurt Landauer, egyszer megszakítás nélkül 18 éven át. Vezetése alatt aratta első bajnoki győzelmét a csapat 1932-ben.

zsido.com

Forrás: Jüdische Allgemeine