Izrael egyik legészakabbi pontján fekvő Szdé Nechemjá kibuc nagy ünnepség keretében, számos rabbi és közéleti személyiség részvételével avatta fel az 1940-ben alapított szekuláris település első zsinagógáját.

A “Moreset Támár” nevet viselő imaházat Támár Áriél emlékének szentelték. Támár volt az izraeli légierő első ortodox pilótanője, aki 2014-ben vesztette életét egy balesetben, a Himalája-hegységben.

A zsinagógaépítés gondolata a kibuc egyik lakójától, Gideon Selától ered. Fia, a vallásos utat választó Jisáj, Támár parancsnoka volt a hadseregben. A terv megvalósításában az Ájelet HáSáchár alapítvány segédkezett, melynek legfontosabb feladata a szekuláris kibucokba és mosávokba elvinni a zsidó hagyományokat. Munkájuk során már számtalan helyen építettek zsinagógát és tanítják a judaizmus iránt érdeklődőket. A költségek jelentős részét a hadsereg vallásos egységeit támogató filantróp, Dávid Hágár állta, de támogatást nyújtott a vallásügyi minisztérium is, illetve egyéni adományozók is segítettek egy erre a célra létrehozott weboldalon keresztül.

A megnyitóünnepségen részt vett Niszim Málká, a közeli város, Kiriát Smoná polgármestere, Dávid Ázuláj vallásügyi miniszter, több Kneszet-képviselő és természetesen a kibuc teljes lakossága is.

“A fiam, Jisáj volt Támár parancsnoka, és sok órát töltöttek együtt a vadászrepülő kabinjában. Személyesen is ismertem Támárt, ha nem is túl közelről, mert időnként találkoztunk a zsinagógában. A nevét viselő zsinagóga felavatása sokat jelent a számomra.” – mondta el Gideon.

zsido.com

Forrás: Arutz7