„Holokausztiparról”, „hullarablásról”, „bűnbakképzésről”, „elfolyatott” milliárdokról beszélt hétfőn egy jobbikos képviselő, amikor a parlament egyik bizottságában a holokauszt 70. évfordulójára épülő emlékközpontot bírálta. A bizottság fideszes elnöke, L. Simon László „kisstílű és pitiáner antiszemitának” nevezte Novák Elődöt, majd a Fidesz kedden közleményben ítélte el a jobbikos képviselő bizottsági felszólalását. Novák korábban már több pénzbüntetést is begyűjtött zsidózó kijelentései miatt.

„Elfogadhatatlan az az – én azt mondom, hogy hullarablásnak is minősíthető – holokausztipar, amit önök folytatnak” – ezzel a mondattal kezdte felszólalását Novák Előd a parlament kulturális és sajtóbizottságának hétfői ülésén. A Jobbik képviselője külön kérte, adjanak lehetőséget számára, hogy a pártja álláspontját a testületben ismertesse „az újabb holokauszt-emlékközponttal” kapcsolatban, majd éles kirohanást intézett az ügyben.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János a Magyar Holokauszt–2014 Emlékbizottság szeptember közepén tartott ülésén jelentette be, hogy jövő tavaszra elkészül az új emlékközpont a józsefvárosi pályaudvaron, ahol egy oktatási központ is működni fog. Erre a kabinet ötmilliárd forintot különített el, a budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs pedig szeptemberben arról beszélt, hogy a kiállítási komplexum 17 ezer négyzetméteren valósulhat meg.

„Kisstílű és pitiáner antiszemiták”

A parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke, L. Simon László volt kulturális államtitkár is szerepet kapott az emlékév előkészítésében – a bizottság 1,5 milliárdot szán további pályázatokra –, erről több interjújában is beszél. Novák – bár a holokauszt emlékév nem szerepelt a testület hétfői napirendjén – a jegyzőkönyv szerint ezekkel a nyilatkozatokkal kapcsolatban kért szót azt hangsúlyozva, hogy pártja számára elfogadhatatlan, hogy „újabb ötmilliárdot” költenek az emlékhelyre, mire L. Simon rászólt, hogy „szégyellje magát”.

A vita a jegyzőkönyv szerint ekkor robbant ki (a jegyzőkönyvet a bizottsági elnök kedden reggel tette közzé). Novák azt hangsúlyozta, hogy L. Simon házszabályellenesen nem engedi végigmondani a beszédét, majd kitért arra, szerinte szégyen, hogy továbbra sincs Trianon-múzeum. Bár Novák azt állította, nem akarja megsérteni az áldozatok, hozzátartozók érzéseit, azt mondta, „számtalanul folyatja ki a közpénzeket az állam, csak hogy legyen minél-minél több, a csapból is folyó holokauszt-megemlékezés itt a holokausztipar közepette”.

A jobbikos képviselő szerint fel kell tenni a kérdést, hogy az „újabb” ötmilliárddal és a korábbi kárpótlással „a sokszori jóvátétellel végre megfizettük-e már egyszer, s mindenkorra a zsidósággal szemben elkövetett, idézőjelben, történelmi bűnt”. Szerinte a kormány csak „bűnbakot” akar nevelni „a jövő generációból”. Majd azt fejtegette a jegyzőkönyv szerint, hogy azért beszélt „hullarablásról”, mert „az áldozatokból veszik ki ezt a számtalan mennyiségű pénzt, és abból akarnak tulajdonképpen egy ilyen holokausztipar címén, nem is az áldozatoknak…” Ezen a ponton – a jegyzőkönyv tanúsága szerint a fideszes képviselők és a szocialista Mandur László felháborodása közepette – a bizottsági elnök megvonta Nováktól a szót.

Csak azért hallgattuk végig, hogy a jegyzőkönyvnek része legyen mindaz a mocsok, ami az ön száját elhagyta” – replikázott L. Simon a jegyzőkönyv szerint. Szerinte a trianoni békediktátum és a holokauszt „nem egymással szembeállítandó, nem egymásnak kijátszandó”. „Azt akarjuk, hogy ugyanazokat a hibákat még egyszer ne kövessük el, hogy ilyen kisstílű és pitiáner antiszemiták, mint amilyen ön is, a magyar közéletben ne juthassanak szóhoz, tisztelt képviselőtársam” – zárta válaszát a bizottság elnöke, s bár Novák újra szólásra jelentkezett, L. Simon berekesztette az ülést.

A Fidesz kedd reggel sajtóközleményt adott ki a hétfői ülésen történtekkel kapcsolatban. A párt – a közlemény szerint – „visszautasítja az olyan antiszemita retorika használatát a tervezett 2014-es holokauszt emlékév kapcsán, amelyet Novák Előd, a Jobbik képviselője engedett meg magának”. „L. Simon László és a Fidesz-frakció elfogadhatatlannak tartja, hogy nyílt antiszemita kijelentések hangozzanak el a parlamentben vagy annak valamely bizottsági ülésén, és ez ellen, ahogy eddig, a jövőben is határozottan fel kívánnak lépni” – olvasható a közleményben.

A Jobbik visszatérően zsidózik a parlamentben

Novák nem először tett zsidózó kijelentéseket a kulturális bizottság ülésén. Júniusban Bánó Andrást „cionista ATV-s műsorvezetőnek” nevezte. Akkor L. Simon helyreutasította, mire Novák úgy vágott vissza, hogy igyekszik a Fidesz-kormányzat útmutatásai szerint eljárni, „hiszen az előző Orbán-kormány alatt született egy olyan állásfoglalás, miszerint Kövér László hazaárulózása, amit a szocionisták nem jó szívvel vettek, belefér a parlamenti keretekbe”.

Kijelentései miatt a parlament később a havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, 131 ezer forintra büntette. Nem ez volt az első büntetése: május 27-én ötvenezer forint pénzbírságot szabtak ki Novák Elődre a „szocionista” szó használatáért, majd egy héttel később hetvenezer forintra büntették, amiért cionista bizniszszektának nevezte a Hit Gyülekezetét. A jobbikos képviselőre így egy hónapon belül több mint 250 ezer forint bírságot róttak ki. 2012 novemberében a jobbikos Gyöngyösi Márton pedig arról beszélt, hogy „fel kéne mérni”, hány zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, akik szerinte „nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek”.

Később Gyöngyösi azzal magyarázta kijelentését, hogy a kijelentése az izraeli-magyar kettősállampolgárokra vonatkozott, akik egy másik állam polgáraiként jelentenek szerinte kockázatot, ha bizalmi posztokban vannak. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség rabbija ezt követően közösség elleni izgatás miatt feljelentést tett, de a Központi Nyomozó Főügyészség úgy találta, Gyöngyösi zsidózása "nem minősült gyűlöletre uszításnak". A parlament viszont tavaly decemberben elfogadott egy olyan törvénymódosítást, mely szerint pénzbírságra büntethetők "a kirívóan sértő kifejezést használó" képviselők.

A júniusi büntetést követően a Jobbik azzal vágott vissza, hogy Vona Gábor frakcióvezetőként panaszt nyújtott be az ügyrendi bizottságoz, L. Simon ellen. A Jobbik arra hivatkozott, hogy a fideszes politikus az elnöki teendők átadása nélkül szól hozzá a vitákhoz, „belebeszél főként Novák Előd házszabályszerű felszólalásaiba”. Az ügyrendi bizottság kormánytöbbsége végül azt állapította meg, hogy L. Simon László megsértette az Országgyűlésről szóló törvényt. Erre közleményt adott ki a Jobbik, amiben azt írták, a „cionista” kifejezés szerintük „bele kell férjen a véleménynyilvánítás szabadságába, a Jobbik ezért a jövőben sem hagy fel e szó olykor szükségszerű alkalmazásától”.

Fotó: MTI
Forrás: hvg.hu Sz: MLF

Megszakítás