Az Egyesült Államokban sok zsidó szervezet, vallásos közösség és cég dolgozik azon, hogy a Texas déli részét sújtó vihar után minél gyorsabban normalizálódjon a helyzet.

A Texasban pusztító vihar és az azt követő, emberemlékezet óta nem látott áradás még most is bőven ad munkát. Egy new yorki jesiva diákjai (Yeshiva University in New York) is elutaztak a katasztrófa sújtotta területre, hogy segítsék a bajba került családokat, akiknek mindenük elázott az otthonaikban. Százan dolgoztak a helyszínen, pakoltak, tiszítottak, ételt csomagoltak.

A Chábád önkéntesei is százával vonultak fel az Egyesült Államok különböző részeiről – olvasható a jta.org beszámolójában. Emellett ötven Chábád rabbi is érkezett Houstonba segíteni, akik pénzzel is támogatták a bajba került embereket, családokat.

Más zsidó szervezetek is megmozdultak szerte Amerikában és jelentős gyűjtésekbe kezdtek. Nem csekély összeg gyűlt össze, de más jellegű támogatások is érkeztek. Egy kóser ételeket forgalmazó cég például élelmiszert küldött Houston zsidó közösségének a zsidó újévre. A Harvey hurrikán augusztus végén 800 otthont ousztított el Harris megyében és 119 ezret megrongált.

 

Kép: jta.org