Tanulni, tanulni, tanulni

A Pew Research Center felmérése szerint a zsidók átlagosan 13 évnél is több időt töltenek el az iskolában, ami négy évvel több a második helyen álló keresztények tanulmányi idejénél. A muzulmánok és hinduk átlagosan közel 5 és fél évet járnak iskolába, ami jóval a 8 éves világátlag alatt marad.

A képzettséget illetően az amerikai zsidóság áll az élen, melynek 75 százaléka folytatott felsőoktatási tanulmányokat (a 40 százalékos amerikai átlagot jóval meghaladva) és átlagosan 14.7 évet töltenek iskolában. Az izraeli zsidóság tagjai átlagosan 12 évet járnak iskolába és 46 százalékuk jut el felsőoktatási intézménybe. A legkevésbé iskolázottnak a dél-afrikai zsidóság számít. Ugyan ők is 12 éven át tanulnak átlagosan, de csak 29 százalékuk iratkozik be egyetemre (ami a 3 százalékos országos átlagot így is felülmúlja).

A felmérés alapján a zsidóság több más szempontból is első helyen áll: a formális oktatásban való részvétel időtartamát tekintve a férfiak és nők között gyakorlatilag nincs különbség, valamint 61 százalékuk rendelkezik legalább egy, a középiskolainál magasabb végzettséggel (globálisan 14 százalék az átlag).

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a zsidóság 99 százaléka vett részt formális oktatásban – olvasható a Jerusalem Post oldalán.

 

zsido.com