Hatalmas mennyiségű, elveszettnek hitt, a kelet-európai zsidósághoz kötődő dokumentumra bukkantak kutatók. Eddig úgy gondolták, hogy ezek is megsemmisültek a holokauszt idején.

A YIVO Institute for Jewish Research New Yorkban jelentette be, hogy 170 ezer dokumentumot találtak, amely híres jiddis írók kéziratait, vallási és közösségi anyagokat tartalmaz. Találtak egy képeslapot Marc Chagalltól, leveleket Sholem Aleicheimtől, verseket és kéziratokat Chaim Gradétól – olvasható a jta.org cikkében.

A YIVO-t az egykori Szovjetunió területén, a mai Litvánia fővárosában Vilniusban alapították 1940-ben, majd nem sokkal később helyezték át a tevékenységét New Yorkba. A dokumentumokat egy litván könyvtáros őrizte meg, bizonyos Antanas Ulpis, aki a pincében rejtegette az anyagot. A legtöbb dokumentum jelenleg Litvániában van, ezekből 10 tétel hamarosan átkerül a YIVO-hoz.

A szervezet együttműködik a litván kormánnyal a gyűjtemény archiválása és digitalizálása érdekében. A YIVO ügyvezető igazgatója szerint a felfedezett dokumentumok lehetővé teszik, hogy a kelet-európai zsidóság emléke fennmaradjon, egyben valós képet kapjon róluk a társadalom, leszámolva a klisékkel.

Az izraeli főkonzul New Yorkban azt nyilatkozta, hogy a zsidó nép legértékesebb kincse az a hagyomány és kultúra, amely a történelmünket alakították. A meglelt dokumentumokat ezért felbecsülhetetlen értékű családi örökségnek nevezte.

 Kép: jta.org

zsido.com