Egy zsidó szervezet építi újjá annak az embernek a házát, akinek apja és nagybátyja húsz zsidó család életét mentette meg a holokauszt során. A 83 éves Muhamet Bicaku otthona a november végi albániai földrengés idején omlott össze.

A katasztrófában legalább 55 ember vesztette életét és ezrek váltak földönfutóvá. A mentésben izraeli csapatok és a helyi Chábád küldött is segítettek.

A háború alatt Muhamet édesapja, Mefail és nagybátyja, Njazi húsz zsidó családot bújtatott a megszálló olasz és német csapatok elől Quarrishtében, az ország keleti határvidékén fekvő faluban.

A zsidómentők tevékenységének emlékét őrző, “Mélységből” nevű, lengyelországi központtal működő alapítvány az akció beindítását követően nem sokkal már 10 000 dollárt gyűjtött össze az összesen 45 000 dolláros költségből. Muhamet, aki öt éves volt, amikor apja az életét kockáztatta az üldözöttek érdekében, jelenleg az egyik gyermeke zsúfolt lakásában él Durresben, ameddig nem válik háza ismét lakhatóvá.

Bicaku 2007-ben megkapta az Amerikai Rágalmazásellenes Liga (ADL) “Bátorság a gondoskodáshoz” elnevezésű kitüntetését, melyet édesapja nevében vehetett át. Mefail és Njazi Bicakut 1996-ban ismerték el a Világ Igazának a jeruzsálemi Jád Vásem Intézetben, ahol fát is ültettek a tiszteletükre.

“Az üldözöttek legalapvetőbb emberi szükségleteiről gondoskodtak, menedéket nyújtottak nekik a legnehezebb időkben és megmentették az életüket. Mi sem természetesebb annál, mint hogy most összefogunk, és viszonozzuk a jócselekedetüket” – mondta Jonny Daniels, a Mélységből alapítvány igazgatója.

zsido.com

Forrás: Arutz7