Németországban beperelték a Kuwait Airways légitársaságot, mert megtagadja izraeli állampolgárok utazását. A bíróság szerint ez a szabály diszkriminatív, de nem tehet ellene semmit.

Az ügy 2016-ban kezdődött, amikor egy Németországban élő izraeli diák megpróbált online jegyet venni Frankfurtból Bangkokba. A Kuwait Airways később törölte a foglalást, mondván a törvényeik tiltják, hogy izraeli állampolgárokkal vagy cégekkel kereskedelmi kapcsolatba lépjenek – olvasható a timesofisrael.com cikkében. Egyben azt is felajánlották az izraeli fiatalnak, hogy foglalnak neki helyet egy másik légitársaság járatára, de ezt nem fogadta el. Ragaszkodott hozzá, hogy elfogadják a foglalását és pert indított.

A német bíróság elfogadhatatlannak nevezte az izraeli utasok elleni bojkottot, ám azt is megállapította, hogy mivel a járat leszáll Kuvait fővárosában, ahol a helyi törvények vannak érvényben, azok alapján viszont a kuvaiti cég nem teljesítheti az utassal fennálló szerződését. A bíróság elismerte, hogy ez a helyzet nem kielégítő a felperes számára, de a vázolt körülmények miatt nem dönthettek másképpen, ráadásul még kártérítést sem ítéltek meg neki. Korábban egy hasonló ügyben egy másik német bíróság is úgy döntött, hogy nem kötelezhet egy céget saját országa törvényeinek megsértésére.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com