Brazíliának két Világ Igaza elismeréssel rendelkező polgára volt, egyikükre most bélyegen emlékeznek.

Aracy Moebius de Carvalho Guimaraes Rosa vízumokat szerzett zsidóknak, akik így a dél-amerikai országban leltek menedékre. Ezért a tettért tüntette ki a Jad Vasem. A nácizmus tombolásának idején úgy ismerték, mint „Hamburg angyala” – írja a timesofisrael.com. Aracy de Carvalho Brazília hamburgi konzulátusának útlevélosztályát vezette abban az időben, amikor a brazil elnök korlátozta a zsidók beutazási lehetőségét.

Az egyik módszere az volt, hogy egyszerűen nem tüntette fel a dokumentumokban a kérelmező zsidó származását, ami a német okmányokban már vörös betűvel volt jelölve akkoriban.

Aracy de Carvalho Brazíliában született, 1936-ban került Németországba és vállalt munkát a konzulátuson. Itt kötött házasságot a német konzul asszisztensével Joao Guimaraesel, akiből később ismert író lett a hazájában. A pár 1942-ig marad Németországban, amikor is megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok a két ország között. Brazília a szövetségesek oldalára állt a háborúban.

A Jad Vasem 1982-ben ítélte oda neki a Világ Igaza elismerést, Aracy de Carvalho 2011-ben hunyt el. A másik brazil, aki ebben a kitüntetésben részesült, Luiz Martins se Souza Dantas Franciaországban mentett zsidókat, szintén diplomáciai szolgálatban.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com