A chicagói Chábád-központ biztonsági rendszeréről különösen részletes felvételeket készítettek.

Az Egyesült Államokban élő zsidók és izraeliek ellen kémkedő iráni ügynököket tartóztattak le az amerikai hatóságok. A 38 éves iráni-amerikai kettős állampolgár, Ahmadreza Mohamaddi-Doostar és az 59 éves iráni állampolgárságú, de Kaliforniában élő Majid Ghorbani augusztus 9-én került őrizet alá.

Az Igazságügyi Minisztérium vádja szerint Doostar azzal a céllal utazott még tavaly júliusban az Egyesült Államokba, hogy ott az iráni rezsimmel ellenséges intézményekről és személyekről gyűjtsön információkat. A kém érdeklődési körébe tartoztak különböző zsidó és izraeli célpontok, illetve egy, a teheráni kormányzattal szemben álló, korábban terrorszervezetnek tekintett iráni ellenzéki csoport.

A vádirat szerint a férfi Chicagóban megfigyelte és fényképezte az egyik Chábád-központot, a Hillel szervezet egyik épületét és más zsidó intézményeket. A Chábád-központ biztonsági rendszeréről különösen részletes felvételeket készített Doostar. A megfigyelt izraeli intézményeket nem nevezték meg a vádiratban.

A két ügynök igyekezett beépülni az iráni ellenzékiek szervezetébe is, részt vettek a megmozdulásaikon, és felvételeket készítettek a résztvevőkről. Így tettek a washingtoni Fehér Ház előtt megtartott demonstráción is, ahol az Iráni Szabadság Szövetség az Emberi Jogokért csoport tüntetett a teheráni kormány diktatúrája ellen.

A két férfi ellen kémkedés és az Irán ellen foganatosított szankciók megsértése a vád.

Idén júniusban a Moszad megakadályozott egy iráni ellenzéki rendezvény elleni bombatámadást Párizsban. A tervezett merénylettel kapcsolatban letartóztattak egy iráni diplomatát, aki a támadóegységet irányította.

zsido.com

Forrás: TOI

 

Megszakítás