Az amerikai elnök elmondta, külön örömére szolgált, hogy unokái is részt vettek az eseményen.

„Tisztában vagyok vele, hogy egy bizonyos okból kifolyólag nagyon sok ember boldogság itt a teremben” – kezdte beszédét Donald Trump a Fehér Házban tartott hanuka ünnepségen. A tapsoló tömeg előtt az elnök egy szóval folytatta: „Jeruzsálem”.

Az évente megrendezett ünnepség különlegességét idén az adta, hogy egy nappal azután tartották meg, hogy Trump hivatalosan is Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet. Az izgatott tömeg előtt az amerikai elnök megemlékezett a hanukához kötődő tradíciókról, és a makkabeusi szabadságharc egykori „csodájáról” is – olvasható a The Times of Israel honlapján.

„Mindannyian ledöbbentek, amikor látták, hogy nyolc napon át égett a gyertya – ami jelként mutatta Isten jelenlétét, és a zsidóság ellenállásának, hitének szimbólumává vált. Van hitetek, és van ellenállásotok” – fogalmazott Trump, akinek felesége mellett lánya és veje, valamint zsidó származású unokái is részt vettek az eseményen.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy a gyönyörű unokáim – Arabella, Joseph és Theodore – ma este csatlakoztak hozzánk, hogy együtt ünnepeljük veletek azokat a szent tradíciókat, amiket otthon is megtartanak” – tette hozzá.

A rendezvényen Mike Pence alelnök és felesége, valamint Meir Soloveichik ortodox rabbi is részt vett. Az esemény díszvendégeként Louise Lawrence-Israels Holokauszt túlélő is megjelent, aki elmesélte személyes élettörténetét az összegyűlt résztvevők előtt.

Donald Trump beszédének zárásaként Izrael jelentőségét hangsúlyozta. „A hanuka csodája egyben Izrael csodája is. Ábrahám, Izsák és Jákob felfoghatatlan üldöztetésen és nyomásokon mentek keresztül. De semmilyen erő nem tudta lerombolni a bennetek lakó szellemet, és semmilyen gonosz nem tudta elfojtani hiteteket” – mondta az elnök.

zsido.com

Képek forrása: The Times of Israel