Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Miután a lengyel elnök aláírta a holokausztban történtek kapcsán a lengyelek teljes felmentéséről szóló törvényt, majd Mateusz Morawieczki miniszterelnök közölte, hogy a német, lengyel, ukrán bűnsegédek mellett zsidók is felelősek a náci népirtásért, a jelentős diplomáciai felháborodást tüntetés követte. Először több száz fő demonstrált a tel-avivi lengyel nagykövetség előtt, majd vasárnapra virradóra horogkereszteket és a lengyelekkel kritikus feliratokat találtak a nagykövetség bejáratára mázolva.

A rendőrség nyomozásba kezdett az elkövetők után. Netánjáhu miniszterelnök is elítélően nyilatkozott Morawieczki kijelentéséről: „A lengyel miniszterelnök szavai felháborítóak. Nagy problémáik vannak a történelem értelmezésével, és érzéketlenek népünk szenvedésével kapcsolatban”. Netánjáhu később telefonon beszélt lengyel kollégájával, mely beszélgetés során elutasította a lengyelek és a zsidók második világháborús tetteinek összehasonlítását, és megkérte Morawieczkit, hogy értékelje át a korábban elhangzottakat. „Egy hamis állítást nem lehet egy másik hamis állítással kijavítani.  Abban állapodtunk meg, hogy folytatni fogjuk az országaink közötti párbeszédet.” – mondta Netánjáhu a telefonbeszélgetés után. Mindeközben a lengyel miniszterelnök megkoszorúzta annak a Szent Kereszt Hegyibrigád nevű, szélsőjobboldali militáns szervezetnek az emlékművét, mely a második világháború alatt a német hadsereggel kollaborált. Morawieczki a lengyel nemzet hőseinek nevezte a brigád tagjait.

A tel-avivi lengyel nagykövetség bejárata

Súlyos incidens történt az izraeli-gázai határon

Szombat délután a járőröző katonák a PFSZ terrorszervezet zászlóját akartak eltávolítani a határkerítésről, amikor két bomba robbant, súlyosan megsebesítve a katonákat. A robbanószerkezeteket és a csalinak használt zászlót feltehetőleg a szokásos pénteki rendzavarás során helyezték el az elkövetők. Válaszként az izraeli légierő és szárazföldi tüzérség a legutóbbi gázai hadművelet óta nem látott hevességű támadást indított a Hámász terrorszervezet különböző állásai ellen. Összesen 18 bevetést hajtottak végre, melyek során egy épülő terroralagutat is megsemmisítettek. Gázából rakétákat indítottak Izrael felé, melyből egy lövedék egy határ közeli településen egy lakóházba csapódott. Szerencsére a rakéta nem robbant fel, így csak a tetőszerkezetben esett kár. Egy négy főből álló arab terrorsejt megpróbált átkelni a határon, de egy izraeli tank tüze megállította őket: ketten közülük életüket vesztették, ketten megsebesültek. A palesztin területeket felügyelő izraeli tábornok, Joáv Mordecháj arab nyelvű üzenetében szólította meg a gázai lakosokat: „Mi tartjuk magunkat az ígéreteinkhez. A Gázát irányító Hámász terrorszervezet fontos állásait támadtuk. Gázai lakosok! Tartsátok magatokat távol a határtól és ne engedjétek, hogy a Hámász kihasználjon benneteket! A titeket illető pénzt sajnálatos módon a Hámász használja fel arra, hogy alagutakat fúrjon, bázisokat építsen, és villákat emeljen vezetősége tagjainak. A helyzet további romlásáért a Hámász a felelős. Ne engedjétek, hogy a pokolba vezessenek titeket!” Szavai egyelőre nem értek célba, mert hétfőre virradóra ismét rakétát lőttek ki Gázából, mely a Sáár HáNegev önkormányzat területén, egy szántóföldön ért földet. A kilövést – a megszokott módon – izraeli légicsapás követte, mely “a föld alatti terrorista infrastruktúrában okozott kárt”.

Izraeli válaszcsapás Gázában

V4

Netánjáu miniszterelnök fogadta Czukor Józsefet, a magyar kormány biztonságpolitikai és külügyi főtanácsadóját. Czukor korábban Magyarország ljubljanai és berlini nagykövete volt, a Kádár-rendszerben pedig hírszerző tevékenységet folytatott Ausztriában és Németországban. A találkozó témája a visegrádi államok közelgő találkozójának izraeli helyszíne volt. Tavaly júliusban Netánjáhu vendégként vett részt a visegrádi négyek budapesti tanácskozásán, ahol felvetette, hogy a következő összejövetelt tarthatnák Izraelben. Czukor találkozott izraeli kollégájával, Meir Ben Sábáttal is, akivel a két ország közötti politikai és biztonsági kapcsolatok fejlesztéséről és a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyalt.

Orbán főtanácsadója Jeruzsálemben

Netánjáhu fia pincérként dolgozik

Egy jeruzsálemi étterem vendégei különleges kiszolgálásban részesülhetnek: Ávner Netánjáhu, a miniszterelnök egyik fia szolgálja fel a megrendelt fogásokat. Mivel a Netánjáhu család tagjai különösen nagy biztonsági kockázatnak vannak kitéve, ezért az ifjú pincér minden lépését egy fegyveres biztonsági őr vigyázza, aki az éttermet is alaposan leellenőrzi Ávner minden megkezdett műszakja előtt.

Ávner személyisége jelentősen eltér bátyjáétól, aki már többször okozott botrányt, legutóbb egy éjszakai bárban. A fiatalabb Netánjáhu fiú csendes és visszahúzódó, és fontosak számára a zsidó hagyományok. 2010-ben, 15 évesen ő lett a 12 ezer fiatal részvételével zajló izraeli nemzetközi Biblia-verseny első helyezettje. A tradíciókhoz való vonzódása anyai nagyapja és nagybátyja hatása, akik vallásos életmódot folytatnak. A család idén januárban beszélt arról, hogy fiuk szombattartó lett.  Ávner korábban három évet szolgált a hadseregben a felderítőknél, majd az izraeli fiatalok szokását követve több hónapos külföldi útra indult. Visszatérte után helyezkedett el pincérként az étteremben.

Ávner Netánjáhu

zsido.com