Több száz fős tömeg tüntetett vasárnap este Tel-Aviv belvárosában, hogy az aleppói mészárlásra és a nemzetközi közösség tehetetlenségére hívja fel a figyelmet.

Az antirasszista Tág Meir szervezet kezdeményezte demonstrációt eredetileg az orosz nagykövetség előtt szerették volna megtartani, de erre nem kaptak engedélyt a rendőrségtől. Végül a zsidó és muszlim tiltakozók az egymástól mintegy ötszáz méterre álló orosz és az amerikai nagykövetség között alkottak élő láncot, és transzparenseiken a vérontás befejezését követelték.

“Az egyetlen dolog, amit tehetek, az, hogy most itt vagyok. Erőtlennek érzem magam ezzel a tragédiával kapcsolatban, de fel kell szólalni a szíriai emberek szenvedése ellen” – mondta az egyik tüntető.

A demonstrálók

  “Az itt demonstráló emberek egy ok miatt jöttek el: erkölcsi érzékük nem képes elviselni, hogy ártatlan embereket mészároljanak le.” – fejtette ki Chánánel Rosen rabbi, a jeruzsálemi modern-ortodox Jákár közösség egyik vezetője. “Úgy gondolom, hogy a nyugati világ is felelős azért, hogy idáig fajult a helyzet. A társadalom tagjai és vezetői megtanultak elfogadni olyan dolgokat is, melyekről korábban azt mondták, hogy elfogadhatatlanok. A világot Isten teremtette, és az embert az Ő képmására alkotta meg. Ha nem ragaszkodunk ehhez az ideálhoz, akkor súlyos hiányosságról teszünk tanúbizonyságot, mind morálisan, mind vallásilag.” – tette hozzá.

Rabbi Chánánel Rosen

Aleppó  – héberül Háleb – pusztulását sok izraeli személyes okokból is gyászolja: Izrael megalapítása előtt a város évezredeken keresztül jelentős zsidó központ volt, majd a pogromok és az ősi zsinagóga felgyújtása után a zsidó lakosság elhagyta a várost. Számos izraeli zsinagógában azonban a mai napig őrzik az aleppói dallamokat és hagyományokat.

Az aleppói nagyzsinagóga elöljárósága a múlt század elején

Forrás: TOI