Zsidók és arabok, vallási vezetők és politikusok gyűltek össze a Gus Ecionban, Izraelben, hogy közösen emlékezzenek meg a múlt héten történt két tragikus támadásról és imádkozzanak az áldozatokért.

A megmozdulást Menahem Foman rabbi özvegye, Hadasza Foman szervezte, aki férje munkáját folytatva a zsidók és arabok közötti megbékélésen munkálkodik. „Az élet földjén élünk, a béke földjén. Ez az egyetlen mód számunkra a túlélésre. Ha figyelmen kívül hagyjuk mások életét, a saját magunk gyökereit vágjuk el” – nyilatkozta a rebbecen az Arutz7-nak, hangsúlyozva, hogy a megemlékezés célja a zsidók és arabok közti párbeszéd fenntartása. – „Ma egy nagyon fontos küldetésünk van: hogy elmondjuk itt, a mi szent földünkön az a parancsunk, hogy megtartsuk az életet, védjük az életet, hogy minden embert tiszteljünk körülöttünk.”

arabzsido

A résztvevők között volt Joel Bin-nun rabbi, Dov Danzinger rabbi, Jaakov Medan rabbi, Jaakov Nagan rabbi, Binyamin Kalmanson rabbi és Slomo Riskin rabbi. A megjelent muszlim vezetők között volt Ali Abu Awad, és Abu Al-Hawah sejk is.

arabzsido3 (1)

Jair Lapid, a Jes Atid párt vezetője beszédében arról szólt, nem az Örökkévaló akarata szerint cselekszik, aki gyermekeket gyilkol: „A nagy harcunk nem a bal és a jobb között zajlik, hanem a normális többség és a hőzöngők között. Meg fogjuk nyerni ezt a harcot.”