Egyelőre nem állnak győzelemre.

Ahogy az 1-es autópálya befut Jeruzsálembe Tel-Aviv felől, az első dolog, amit az utazó megpillant, egy zöldellő domboldalon álló romos, elhagyott falu épületei. Ez Lifta, melynek házai felkerültek az UNESCO világörökség listájára – a veszélyeztetett kategóriába sorolva. Már a bibliai időkben is állt is település Neftoách néven, itt találkozott egymással Jehuda és Binjámin törzsének területe. Később egy arab falu létesült itt, mely az 1929-es zsidóellenes pogromok egyik központjává vált. Izrael Állam kikiáltása előtt a Liftában állomásozó irreguláris arab csapatok számos támadást intéztek a zsidó lakosság ellen.

A Hágáná, a Lechi és az Ecel fegyveresei több támadást intéztek a falu ellen, melynek lakói ennek következtében elmenekültek. A zsidó állam megalakulása után Jemenből és Kurdisztánból érkező bevándorlók költöztek az elhagyatott házakba, de a nehéz lakhatási körülmények miatt a hetvenes évek elejére szinte mindegyikük elhagyta a települést. Az utolsó 13 lakos a közelmúltban költözött el kártérítés fejében, amikor megkezdték az autópálya kiszélesítésének munkálatait.

Jelenleg még 55 ház, olajprések, kőkemencék állnak épen a hegyoldalban. Az olíva- és mandulafák árnyékában forrásvízzel teli medence, a Méj Neftoách várja nyaranta a kirándulókat.

2011-ben a jeruzsálemi önkormányzat döntést hozott a még álló házak lerombolásáról, és egy 212 lakóegységet, üzleteket és szállodát magába foglaló új városnegyed létrehozásáról. A terv nagy tiltakozást váltott ki. Zsidókból és arabokból álló csoport alakult “Mentsük meg Liftát Koalíció” néven, hogy megakadályozza a kivitelezést, és védett történelmi emlékhelyként őrizzék meg az egykori település házait.

“Ez az egyik legszebb hely a világon.” – mondta az 57 éves Joni Jochánán, aki az utolsók között költözött ki Liftából néhány hónappal ezelőtt. Joni a faluban született, szülei Kurdisztánból települtek át Izraelbe 1951-ben. Véleménye szerint helye van a fejlesztésnek, de hangsúlyt kellene fektetni a hely múltjának megóvására is.

Az Izraeli Régészeti Hatóság is aggodalmát fejezte ki a tervezett építkezés miatt, és felhívta a figyelmet a kötelező archeológia felmérés fontosságára. A tiltakozások hatására változtattak az eredeti terveken, de a beruházás nem áll le. Az Izraeli Földhivatal közlése szerint az építendő ingatlanok forgalmazása a következő hónapban kezdődik meg.

“Olyan kivitelezési terv született, mely az építkezés közben szigorúan betartja a műemlékvédelmi előírásokat. Ha nem fejlesztenénk a területet, akkor csak tovább nőne annak elhanyagoltsága és tovább pusztulnának a még álló épületek.” – mondta Ortál Cábár, a földhivatal munkatársa.

Az új elvárások szerinti az építkezés sokkal költségesebb lesz, mint ha az eredeti tervek szerint dolgoznának, de a terület különleges elhelyezkedése miatt feltehetően kiemelkedően magas áron forgalmazzák majd az ingatlanokat. A természet közelében, gyönyörű panorámával rendelkező domboldal mindössze tíz percre fekszik a jeruzsálemi óvárostól, s közvetlen kijárata van a Tel-Avivba vezető autópályára.

A “Mentsük meg Liftát Koalíció” aktivistái elégedetlenek a bejelentett változásokkal. Véleményük szerint egy elit lakónegyed és az ahhoz kapcsolódó infrastrukturális beruházások végelegesen megváltoztatják a környék arculatát, és eltörlik a történelmi Lifta örökségét. Azt szeretnék elérni, hogy a térségben egy skanzenhez hasonló, szabadtéri múzeum és turisztikai központ létesüljön. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy a törekvésüket nem koronázza siker.

zsido.com

Forrás: Arutz7