A holland főrabbi feljelentést tett.

Az eset az Amszterdamtól hetven kilométerre délkeletre fekvő Schijndel városában, az Elde College-ben történt – számolt be a Branbants Dagblad napilap.

A diákok a következő sorokat énekelték, miközben az évzáró bankettjükre igyekeztek: „Ma elégetjük a zsidókat, mert a zsidók égnek a legjobban”. Ez a dal többször elhangzott a közelmúltban olyan labdarúgó-mérkőzéseken, amikor az amszterdami Ajax csapat lépett a pályára, melyet sokan máig zsidó csapatként azonosítanak. Ennek oka, hogy a háború előtt Amszterdam az egyik legjelentősebb zsidó központ volt Nyugat-Európában, és a csapat stadionja a város zsidó negyedében állt. A szaporodó antiszemita támadásokra adott válaszként a szurkolók egy része zsidó szimbólumokkal kezdett a meccsekre járni, és magukat Super Joden-nek, azaz szuperzsidóknak titulálták.

Az iskolai diákszövetség és a bankett szervezői elnézést kértek az incidens miatt, de  Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija ragaszkodik a bűnösök felelősségre vonásához. A rabbi azt mondja, hogy a mindennapossá vált zsidóellenes incidensek egy részét a hollandiai zsidók be sem jelentik. Ezért tartja fontosnak, hogy példát mutasson, amikor gyűlöletbeszédért jelenti fel a gimnazistákat. A főrabbi amszterdami otthonát már öt alkalommal érte támadás.

Jacobs rabbi a vughti egykori náci internálótáborban rendezett megemlékezésen is megemlítette a Schijndelben történteket: „Csupán hat évvel ezelőtt történt, hogy megdöbbentünk és felháborodtunk, amikor két fiatalember „Heil Hitler”-t kiáltozott a vughti holokauszt-megemlékezés közben. Ma már meg sem lepődnénk ezen, hiszen Hollandia-szerte mindennapossá váltak az ehhez hasonló események. Szembe kell néznünk ezzel a változással, és oktatással, valamint szigorú büntetésekkel harcolnunk kell ellene.”

A soá alatt mintegy 100 ezer hollandiai zsidót öltek meg, mely a teljes közösség háromnegyed részét jelentette. Ez volt a legmagasabb arány a náci megszállás alatt lévő nyugat-európai országokban.

Forrás: TOI

Megszakítás