Izraelben az azeri narratívát fogadják lel a legtöbben a karabahi konfliktussal kapcsolatban. A Jerusalem Post cikke ennek okait vizsgálta.

A kiújult azeri-örmény harcok miatt Izraelben is sokat vitatkoznak azon, hogy melyik félnek van igaza, és etikus-e a továbbiakban is ellátni Azerbajdzsánt fejlett haditechnológiával, miközben a zsidó állam egy ősi örmény közösség otthona is. Mindezzel együtt érezhetően az azeri álláspont a népszerűbb Izraelben. Most azt tekintjük át, hogy miként viszonyulnak a zsidókhoz és Izraelhez e két, háborúban álló országban.

Október elején az azeri askenáz zsidó közösség imára gyűlt össze, hogy a karabahi győzelemért imádkozzon. “Szeretjük a szülőföldünket, Azerbajdzsánt. A győzelemért és az agresszor által megszállt területek felszabadításáért imádkozunk” – mondta Shneor Segal, az ország askenáz főrabbija, lubavicsi küldött.

Ismeretes, hogy a muszlim Azerbajdzsánban mindig biztonságban éltek a zsidók. A fővárosban, Bakuban több zsidó azerinek állítottak emléket. Ilyen például a híres orvos, Lev Landau vagy az atomtudós Borisz Vannikor tábornok. Méltó emlékművet kapott az ország nemzeti hőse, Albert Agarunov tankparancsnok is, aki Karabahban esett el az előző háborúban, 1992-ben. Utcát és iskolát is elneveztek róla. Temetésén rabbi búcsúztatta. Az országban a mai napig nincs antiszemitizmus, a különböző vallású emberek harmóniában élnek egymással.

Izrael és Azerbajdzsán jó kapcsolatot ápol egymással, melyből mindkét fél profitál. Azerbajdzsánból energiahordozók érkeznek Izraelbe, a zsidó állam pedig fejlett technológiával látja el partnerét. A Moszad is számos akciót hajtott végre azeri közreműködéssel az Iránhoz közel fekvő országból.

Örményországban egészen más a helyzet. Bár zsidók már alig élnek a nehéz helyzetben lévő, elszegényedett országban, az antiszemitizmus igen erős. A Pew Központ által készített, 18 közép- és kelet-európai országot vizsgáló felmérés szerint Örményország a legkevésbé barátságos a zsidókkal. A kutatás szerint az örmények 32%-a még állampolgárságot sem adna a zsidóknak. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) felmérése szerint az örmények 58% zsidóellenes nézeteket vall.

“A hivatalos álláspont szerint nem létezik náluk antiszemitizmus. Bár a jereváni holokauszt-emlékművet többször megrongálták, a rendőrségi vizsgálat szerint az csupán »magától összeomlott«” – állítja Fern Sidman amerikai újságíró, a téma szakértője.

Az örmények külföldön sem rejtik véka alá véleményüket: az amerikai egyetemeken működő örmény diákszervezetek előszeretettel vesznek részt Izrael-ellenes kampányokban és támogatják a BDS tevékenységét.

A zsidók elleni durva előítéleteknek és az antiszemitizmusnak mély gyökerei vannak Örményországban. Ez a tény kevéssé közismert, ahogy az sem köztudott, hogy az örmények egy része milyen szerepet játszott a holokausztban. A háború alatt 20 000 örmény kollaboráns segítette a nácikat a zsidók elpusztításában. A kollaboránsok vezetője Dro és Njdeh tábornok volt, akiket ma nemzeti hősként tisztelnek Örményországban. Njdeh tábornoknak szobra is áll Jereván központjában. A háború alatt az Egyesült Államokban élő örmények lelkesen támogatták Hitlert. Hairenik című lapjukban “mérgező elemeknek” nevezték a zsidókat, akiknek kiirtása  “szükséges beavatkozás”.

Nem véletlen tehát, hogy a távolból nehezen érthető konfliktusban az izraeliek a muszlim Azerbajdzsán mellé állnak, mely a zsidó állam jelentős kereskedelmi és stratégiai partnere. Ezzel szemben Örményország, mely Iránnal tart fenn jó kapcsolatot és hősként tiszteli a zsidóüldözésben szerepet játszó náci kollaboránsokat érthető módon kevés szimpátiára számíthat Izraelből.

zsido.com

Forrás: JPost