Varsóban mostanában az utcákon sétálva egyre gyakrabban látni a fiatalok ruházatán egy-egy Dávid-csillagot, vagy egy „imádom a zsidókat” feliratot. Korábban ferde szemmel néztek volna viselőikra, de mostanában kifejezetten divattá vált zsidónak lenni Lengyelországban.

A zsidós ruházati darabok egy 31 éves zsidó tervező, Antonina Samecka munkái. Tizenkét éves divatújságírói múlttal vágott bele a saját kollekció megtervezésébe 2011-ben. Samecka butikot nyitott a trendi varsói Szpitalna utcában, de az interneten is rendelhetők már termékei, melyek Európa ruházati üzleteiben is felbukkannak. A Risk: Made in Warsaw (riskmadeinwarsaw.com) márkanév alatt manapság a pólóktól a nagyestélyi ruháig bármi megvásárolható. A márka ma már számos magazinban és újságban (például ELLE, The Business of Fashion, Polska Times) is megjelenik.
A kollekció „zsidós” ruhái az egyik legjobban kelendő darabjai Samecka márkájának. A tervező szerint ezek a viseletek felirataik szerint azt sugallják, hogy a zsidóságunkra büszkének kell lennünk.

Az American Jewish Joint Distribution Committee minden évben szervez egy programot, amelyben a Krakkó körüli hét zsinagóga vesz részt. 2012-ben a Joint felvette a kapcsolatot Sameckával és a vállalkozás társalapítójával, Klara Kowtunnal. Megkérték őket, szervezzenek egy divatbemutatót a krakkói rendezvény részeként. Ekkor készült el a zsidós kollekció, és meglehetősen nagy sikere volt. Megszületett a döntés: ezek az elemek állandó darabjai lettek a Risk márkának, létrejött a Risk Oy. Samecka szerint a zsidó jelképek beemelése a divatba nem csupán a zsidó büszkeség, hanem a sztereotípiák lebontása miatt is fontos.

A zsidó motívumok alkalmazása nem teljesen új a divatszakmában. 1993-ban egyrészt a neves francia tervező, Jean Paul Gaultier mutatta be kollekcióját, amelynek főbb elemét az ortodox zsidók öltözékéből vette át. 2011-ben a moszkvai St. Bessarion divatház bemutatójának őszi kollekciójában kiemelt szerepet kapott az ortodox stílus.

A Risk Oy nem csak a lengyel zsidók, hanem a nem zsidók körében is igen népszerű. „Zsidós ruhát hordani nagy divat… Korábban nem volt életbiztosítás zsidónak lenni Lengyelországban, de mostanság ez megváltozott. Samecka tudja, hogy az emberek még mindig azt feltételezik, hogy a lengyelek megrögzött antiszemiták. Ennek ellenére a zsidós ruhák nagyon kedveltek még a nem zsidók körében is. Nem feltétlenül a divat miatt hordják ezeket a darabokat – habár jól néznek ki – sokkal inkább a „történelmi jelentésük” miatt.

A jelenleg több ezer zsidó él Lengyelországban, ami persze igen csekély a korábbi, több mint hárommilliós közösséghez képest, de egyre erősebb az igényük arra, hogy a zsidó közélet újraéledjen. „A kommunizmusnak leáldozott, és a zsidó élet új erőre kapott az elmúlt húsz évben Lengyelországban” – majd azt mondta Gebert, aki a zsidó kultúráról ír a La Repubblica számára. ” A közösség kicsi, erősen asszimilálódott, de a zsidó kultúra eleven, és vonzza a nem zsidókat manapság”.. Úgy tűnik, a zsidó történelem, a kulinária,

Gebert szerint a zsidó kultúra iránti hirtelen érdeklődés a nosztalgiának köszönhető. „Lengyelország bűntudatot „érez” a holokauszban játszott szerepe miatt. Ha tanúja vagyunk valami rossznak, és nem teszünk ellene semmit, az jó esetben valamilyen bűntudat eredményez. De ami még fontosabb, hogy Lengyelországban most nagyon erős a vágy a múlt és a második világháború előtti ország megismerése iránt” – magyarázta Gebert.

A zsidó kultúrával újonnan létrehozott kapcsolat a nem zsidó lengyelek számára egy lehetőség. A zsidó kultúrával újfent megtalált, és újjáépített kapcsolat segítséget nyújt a lengyelek számára saját múltjuk megismeréséhez.

 

Forrás:
http://akibic.hu/kultura/item/818-zsido-buszkeseg-kelet-europaban-egy-lengyel-tervezono-uj-divatot-teremt-zsidos-ruhaival

Megszakítás